Laureaten Prinses Christina Concours bij Kerkplein Concerten

Foto: Jaap Koper

De Stichting Classic Concerts presenteert op zondag 16 september in de Protestantse kerk van Zandvoort de Laureaten van het Prinses Christina Concours. Drie jonge musici zullen op deze middag een aantal klassieke werken laten horen. Het concert begint om 15.00, maar de kerk is al open om 14.30. De toegang is € 5,00.

Jong

Het Prinses Christina Concours biedt vooral jong klassiek talent de kans om een podium te geven voor de talenten die zij bezitten. In Zandvoort zijn Maxim Heijmerink, Noortje van Doorn en Mayte Levenbach die te zien. Elk bespeelt een ander instrument.

Pianolessen

Op zijn elfde begint Maxim Heijmerink met muziek- en pianolessen. Heijmerink is geboren in 2000 en bereikt in 2012 de Finale van de “Jeugdtalentenjacht van het Concertgebouw Amsterdam”. Dat brengt hem in 2013 naar het ‘Muziekgebouw aan ‘t IJ’.

Muziekgebouw

De jonge pianist is in 2014 terug in het Muziekgebouw waar hij dan speelt met leden van het Koninklijk Concertgebouworkest. Met enthousiasme bezoekt hij de Summer Academy van het ‘Peter de Grote Festival’ waar hij twee jaar op rij in de prijzen valt.

Sweelinck Academie

De Sweelinck Academie neemt Heijmerink een jaar later als leerling aan waar Mila Baslawskaja met zijn muzikale talent aan de slag gaat. Twee jaar later debuteert hij in het ‘Concertgebouw Amsterdam’ met eigen composities die hij uitvoert met het ensemble van het ‘Maestro Jules Orkest’. In de Regio Finale van het Prinses Christina Concours in Haarlem wint hij in 2017 en in 2018 de Eerste Prijs.

Grote liefde

Naast zijn grote liefde voor klassieke muziek speelt Heijmerink jaren in een Bigband, speelt hij jazz en houdt hij van improviseren en vooral ook van componeren. Daarbij maakt de jonge musicus graag tijd om te sporten. Heijmerink doet VWO-eindexamen.

Fagotlessen

Voor Noortje van Doorn begint het in 2009 met fagotlessen bij Mieke van Dael. Van Doorn is geboren in 1999 en volgt de lessen aan de Scholen in de Kunst in Amersfoort. Sinds september 2017 studeert zij in de Vooropleiding aan het Conservatorium van Amsterdam bij Jos de Lange.

Jeugd Orkest

Van 2014 tot 2017 heeft zij in het Amersfoorts Jeugd Orkest gezeten en van 2014 tot 2016 heeft zij in het Jong Nederlands Blazers Ensemble West gespeeld. Sinds 2016 speelt zij ook bij het Jeugd Orkest Nederland, daar speelt ze nu nog steeds.

Concours

In 2014 doet Van Doorn mee met het Tristan Keuris Concours, waar zij de tweede prijs krijgt. Daarnaast heeft ze in 2017 meegedaan met het Prinses Christina Concours. Daar heeft de jonge musicus regionaal de eerste prijs gewonnen en ze is tot de Nationale Halve Finale gekomen. Van Doorn geeft in die periode meerdere concerten in Amersfoort, Utrecht en Hilversum. Nu zit zij nog in de zesde klas van het VWO op Het Nieuwe Eemland College in Amersfoort en doet zij dit jaar eindexamen.

Viool

Mayte Levenbach (2001) is op ruim vijfjarige leeftijd met Suzuki viool begonnen. Amper twee jaar later is ze op zevenjarige leeftijd aangenomen aan de Jong Talent Afdeling van het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Hier heeft ze eerst les gekregen van Ilona Sie Dhian Ho en vervolgens van Theodora Geraets.

Privéles

Op dit moment krijgt ze  privéles van Julia Dinerstein. Levenbach heeft met diverse concoursen meegedaan waar ze diverse (eerste) prijzen heeft gewonnen, zoals het Iordens vioolconcours, de Maassluise Muziekweek, Classic Young Masters en het Prinses Christina Concours. Tijdens de Nationale Finale van het Prinses Christina Concours  in april j.l. weet ze de eerste prijs te winnen. Ook wint ze de Publieksprijs en doet ze enkele solistische optredens met het Jeugd Orkest Nederland.

Mogelijkheid

Door deze deelnames aan de eerder genoemde concoursen krijgt Leyenbach de mogelijkheid om tijdens verschillende festivals en in verschillende zalen op te treden. De violiste kan dan masterclasses volgen bij onder meer. Liza Ferschtman, Frederieke Saeijs, Isabelle van Keulen, Emmy Verhey, Lisa Jacobs, Moshe Hammer, Stephan Picard en Michael Kugel.

Soleren

Ook heeft ze mogen soleren bij verschillende orkesten, zoals het Residentie Orkest, het Rotterdams Philharmonisch Orkest, het Gelders Orkest, het Maestro Jules Orkest en de Marinierskapel. Sinds september 2016 is Levenbach lid van de LGT Young Soloists, een internationaal kamerorkest met Zürich als standplaats. Samen met hen heeft ze al vele concerten in de wereld mogen geven, afwisselend als soliste en orkestlid. De violiste speelt op een viool gebouwd door Johannes Jacobs.

'

Reacties

article
9636
Laureaten Prinses Christina Concours in Zandvoort
De Stichting Classic Concerts presenteert op zondag 16 september in de Protestantse kerk van Zandvoort
https://zandvoort.nieuws.nl/cultuur-welzijn/9636/laureaten-prinses-christina-concours-kerkplein-concerten/
2018-08-27T11:50:18+02:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/391/2016/01/16175608/Protestantse-Kerk-1-Zandvoort-Jaap-Koper.jpg
Classic Concerts, Kerkplein Concerten, Laureaten, Prinses Christina Concours
Cultuur & Welzijn