Ouderenpartij Zandvoort zet vraagtekens bij extra bijdrage voor capaciteitsuitbreiding in ambtelijke samenwerking

Foto: Wim Meijer Fotografie

De Ouderenpartij Zandvoort zet vraagtekens die gemeente Zandvoort moet doen bij de extra bijdrage voor capaciteitsuitbreiding binnen de ambtelijke samenwerking met de gemeente Haarlem. De uitbreiding is nodig in het Klant Contact Centrum (KCC) binnen de Dienst Verlening Overeenkomst (DVO) die Zandvoort met Haarlem heeft.

Beantwoording

Alles heeft volgens Ouderenpartij Zandvoort te maken met de vragen die het CDA Haarlem heeft gesteld aan de Haarlemse wethouder Jur Botter over de voortgangsrapportage 2020 van de Dienst Verlening Overeenkomst Volgens Patrick Berg van de OPZ heeft het te maken met de vraag van Haarlemse christendemocraten of de lasten nu voor de rekening van de gemeente Haarlem komen, omdat Zandvoort niet akkoord is gegaan met capaciteitsuitbreiding. Volgens Botter is het gevolg dat het niveau van dienstverlening voor Zandvoort nu onder druk staat, wat de wethouder weer merkt in de beperkte capaciteit voor het opnemen van de telefoon, het antwoorden op e-mails en de bezetting van de balies op burgerzaken.

Terug naar 2017

Berg gaat terug naar juni 2017 als de gemeenteraden van zowel Haarlem als Zandvoort in de Dienst Verlening Overeenkomst (DVO) die de Raden van Haarlem en Zandvoort vaststellen en waarbij in één van de artikelen binnen de overeenkomst is te lezen dat Haarlem de reguliere taken van Zandvoort overneemt voor een vaste vergoeding en daarbij minimaal hetzelfde niveau van dienstverlening biedt als die gebruikelijk is geweest voor Zandvoort. Verder haalt Berg een artikel aan waarbij de beide gemeentes stellen dat er wordt gestreefd om het hoogste niveau van dienstverlening van beide gemeenten aan te bieden. Het gaat daarbij volgens het raadslid ook om daarbij niet te vermelden dat dit voor Zandvoort extra kosten zal geven.

Bereikbaarheid tot 2018 goed

,,De bereikbaarheid van de gemeente Zandvoort was tot 1 januari 2018 goed. In de enquête die recent is gehouden door Berenschot, onder inwoners en bedrijven als tussenevaluatie m.b.t. ambtelijke samenwerking is gehouden, is gebleken dat de meerderheid van inwoners en bedrijven ontevreden is over de bereikbaarheid van de gemeente Zandvoort sinds het in werking zijn van deze ambtelijke fusie”, stelt Berg namens zijn fractie. Berg wil daarom van het college weten of het de gemeente Haarlem is toegestaan, om op basis van de overeenkomst een extra bijdrage te vragen voor een met de capaciteitsuitbreiding van het KCC om de servicenormen te behalen.

Dienstverlening van Zandvoort onder druk bij huidige capaciteit

,,Volgens wethouder Botter komt (alleen) de dienstverlening van Zandvoort onder druk te staan als het gaat over de telefonische bereikbaarheid, behandeling correspondentie schriftelijk correspondentie waaronder e-mails en de bezetting balies burgerzaken”, zegt Berg. Hij wil weten van het Zandvoortse gemeentebestuur wat dit betekent voor het kwaliteitsniveau van dienstverlening bij de inwoners van zowel Haarlem als Zandvoort door de medewerkers van het KCC. Berg wil graag weten als het kwaliteitsniveau de wensen overlaat op welke wijze de raadsleden in Zandvoort het het antwoord van Botter dan moeten duiden.

Gevolgen van uitspraak wethouder Botter op Zandvoortse situatie

Berg wil ook weten welke gevolgen de uitspraak van wethouder Botter heeft voor de inwoners en ondernemers van Zandvoort. Het raadslid doelt dan op de uitspraak van de Haarlemse wethouder over het onder druk komen staan van de dienstverlening nu Zandvoort de extra bijdrage niet wil betalen. Het raadslid wil verder weten op welke wijze het college door collega Botter is geïnformeerd over het verder onder druk komen te staan van de dienstverlening richting Zandvoort. ,,Heeft het college hiervoor een standpunt ingenomen en vervolgens welke actie zijn ondernomen?”, vraagt Berg zich af.

In gebreke stelling

Al deze vragen zijn voor Berg of er wel sprake is van een in gebreke stelling op basis van de Dienst Verlening Overeenkomst (DVO) die de Raden van Haarlem en Zandvoort in juni 2017 al eerder hebben vastgesteld. ,,Nu intussen op allerlei ambtelijke taakvelden het daarvoor ingeschatte budget ontoereikend blijkt, lijkt de werkelijkheid te zijn dat Zandvoort (en Haarlem) het besluit tot ambtelijke fusie hebben genomen op basis van een zeer ondeugdelijke inschatting van kosten”, zegt Berg. Hij voegt daar aan toe dat Berenschot het een knap staaltje onderhandelen door de gemeente Zandvoort.

Inschattingsfout

,,Het lijkt OPZ duidelijk dat de gemeente Haarlem de consequenties van die inschattingsfout niet langer voor haar rekening wil nemen. Nu een gevraagde noodzakelijke capaciteitsuitbreiding van het KCC (en dus meer kosten voor Zandvoort), niet werd toegestaan, wordt dat in minder (lees onvoldoende) dienstverlening vertaald”, zegt Berg.

Financiële consequenties

Als laatste wil Berg weten of die financiële consequenties zo groot zijn dat de gemeente Zandvoort niet akkoord kan gaan met de capaciteitsuitbreiding van het KCC om de servicenormen te halen. Het kan volgens Berg zijn dat het wellicht lijkt en blijkt dat er geen efficiencyvoordeel en kostenstijgingen op allerlei vlakken zijn te behalen bij het uitdienen van de overeenkomst en of deze dan nog wel houdbaar zijn.

Cookieinstellingen