Gemeente en Spaarnelanden plaatsen koolmezenhuisjes ter preventie van eikenprocessierups

Foto: Pixabay

De gemeente Zandvoort en Spaarnelanden gaan koolmezenhuisjes plaatsen om te voorkomen van de eikenprocessierups zich de komende jaren in Zandvoort en Bentveld vestigt. Het is één van de maatregelen die beiden hebben genomen.

(bron: Gemeente Zandvoort)

Bestrijden op een natuurvriendelijke manier

Volgens de gemeente en Spaarnelanden kan bestrijden op een natuurvriendelijke manier. Zo plaatsen gemeente en Spaarnelanden vogelhuisjes voor koolmezen en willen beiden op bepaalde locaties in Zandvoort de biodiversiteit vergroten.

Natuurlijk alternatief

De koolmees vormt daarmee een natuurlijk alternatief voor chemische bestrijdingsmiddelen. Eén nest mezen met 8 tot 10 jongen kan wel zo’n 550 rupsen per dag opeten. De vogelhuisjes zijn gemaakt tijdens dagbestedingsactiviteiten van Nieuw Unicum. Naast de koolmezen hebben ook een aantal insecten en vleermuizen de rups op hun menu staan. Daarom nemen de gemeente en Spaarnelanden ook maatregelen om op bepaalde plekken in de gemeente de biodiversiteit te vergroten door middel van bloemen en heesters.

Eikenprocessierups

Op steeds meer plekken in de regio duikt de rups op. De brandharen van de rups kunnen veel overlast veroorzaken bij mensen zoals jeuk, uitslag, zwellingen en rode ogen. De eikenprocessierups is een behaarde rups die van april tot begin juli op eikenbomen kan voorkomen. Als de rups in april uit het ei komt, heeft deze een oranje kleur. Na verloop van tijd verandert de kleur naar grijsgrauw. Eikenprocessierupsen leven in groepen en gaan in processie op zoek naar eten in de toppen van eikenbomen. Na verloop van tijd verpoppen ze en worden uiteindelijk een nachtvlinder.

Foto: Pixabay

Cookieinstellingen