Kunstwerk Plastic Kingdom op Gasthuisplein vestigt aandacht op Plastic Soep in zee

Foto: Stichting Juttersgeluk

Donderdag 19 november heeft wethouder Raymond van Haeften het Plastic Kingdom geopend, wat een statement tegen het roekeloze gebruik van plastic vormt. Het kasteel van 2,5 meter hoog staat voor het museum op het Gasthuisplein in Zandvoort en is opgebouwd uit plastic zonder recycle code. Alle stukjes zijn door de jutters van Juttersgeluk de afgelopen jaren van het strand geraapt. Samen met kunstenaar Ap Esenbrink hebben zij dit verlichte, interactieve object gemaakt.

(bron: Gemeente Zandvoort)

Zandvormpjes

In Plastic Kingdom zijn honderden gevonden zandvormpjes verwerkt. Het is een contrastrijk onderdeel binnen de Zandsculpturenroute die op een schone, klimaatneutrale manier tot stand is gebracht. Daarbij is er sprake van hergebruik van sculptuurzand dat standaard is voorzien van een schoongrondverklaring.

Schadelijk

Binnen de muren van het verlichte kasteel wordt duidelijk hoe schadelijk plastic is voor het milieu en waarom recyclen zo moeilijk is. Het door Juttersgeluk ontwikkelde circulaire zeeppakketje laat zien dat het wél kan. Het zeepbakje is gemaakt van op het strand gevonden plastic en stimuleert mee te doen met de campagne ‘Our way to a cleaner Zandvoort’. Tot slot krijgt de bezoeker tips voor een duurzamere levenswijze en worden zij uitgedaagd zelf ideeën in te sturen om Zandvoort schoner en duurzamer te maken.

Meer duurzame projecten in Zandvoort

Zowel de gemeente als Spaarnelanden initiëren verschillende projecten waarbij duurzaamheid centraal staat. Zo startte ook een educatieprogramma voor de leerlingen van alle lagere scholen in Zandvoort. Plastic Kingdom is tot eind januari te bezichtigen op het Gasthuisplein voor het Zandvoorts Museum en wordt financieel mogelijk gemaakt door de Gemeente Zandvoort en het Zandvoorts Museum.

Reacties