College wil verbod op carbidschieten opnemen in de Algemene Plaatselijke Verordening

Foto: Wim Meijer Fotografie

Nu er geen vuurwerk mag worden afgeschoten binnen de gemeente Zandvoort, krijgt het gemeentebestuur signalen dat er inwoners naar alternatieven zoeken voor het afsteken van vuurwerk en dat denkt te hebben gevonden met het carbidschieten. Volgens burgemeester David Moolenburgh heeft Zandvoort geen traditie met het carbidschieten en wil namens het college een extra bepaling opnemen in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) waarin dat onmogelijk wordt.

Onwenselijk

Moolenburgh vindt het onwenselijk dat tijdens de jaarwisseling dat er geschoten wordt met carbid, omdat in zijn ogen veel mensen weinig of geen ervaring hebben met dit fenomeen. ,,Via onder meer de media krijgen wij signalen dat de vraag naar carbid en melkbussen op dit moment aan het toenemen is. Carbidschieten wint ook aan populariteit bij mensen die daar geen ervaring mee hebben. Mede gelet op de overige risico’s en nadelen die aan carbidschieten kleven, baart dat ons zorgen”, zegt hij namens het college.

Carbidschieten ter vervanging van afsteken van vuurwerk

De burgemeester wil voorkomen dat met het vuurwerkverbod het carbid schieten als vervanging wordt gebruikt. ,,Dit levert een toename op van de openbare orde problemen rond de jaarwisseling en kan tot letsel leiden”, zegt de burgemeester. Om die redenen wil Moolenburgh deze bepaling opnemen in de APV. Volgens hem dient ook te worden voorkomen worden dat door geen verbodsbepaling in de APV op te nemen, een waterbedeffect ontstaat en het carbidschieten zich verplaatst naar de gemeente Zandvoort. ,,Met name het strand en de duinen kunnen een aantrekkende werking hebben”, zegt Moolenburgh.

Cookieinstellingen