Eikenprocessierups ook in Zandvoort

Foto: Pixabay

Door het warme weer van de afgelopen dagen verwacht Spaarnelanden dat vanaf volgende week de eerste nesten van de eikenprocessierups te zien zijn in Zandvoort. Volgens Spaarnelanden vindt in juni meestal de grootste overlast van de eikenprocessierups plaats, maar door de warmte van eind maart en de koude weken erna laat de eikenprocessierups zich dit jaar later zien.

(bron: Spaarnelanden)

Onderzoek naar eikenprocessierups

Spaarnelanden voert in opdracht van gemeente Haarlem en gemeente Zandvoort jaarlijks in juni onderzoek uit naar de aanwezigheid van de eikenprocessierups bij eiken in de openbare ruimte. Met het onderzoek wil Spaarnelanden in kaart brengen hoe groot de verspreiding van de eikenprocessierups is. Op deze manier is het mogelijk om op tijd passende maatregelen nemen tegen de eikenprocessierups.

Gezondheidsklachten

De eikenprocessierups kan gezondheidsklachten veroorzaken bij mensen. Bij het aantreffen van de eikenprocessierups neemt Spaarnelanden passende maatregelen. Inwoners die een gemeentelijke eikenboom met eikenprocessierupsen aantreffen kunnen dit melden bij de gemeente Zandvoort of via telefoonnummer 14 023.

Verwijderen van nesten na melding

Na het binnenkomen van een melding over de rups verwijdert Spaarnelanden de nesten zo snel mogelijk. Dit gebeurt door specialistische medewerkers die de rupsen opzuigen uit de boom. Wie de eikenprocessienesten in de eigen boom aantreft moet deze zelf verwijderen.

Foto: Pixabay

Reacties