De bladkorven staan er weer

Foto: Jaap Koper

Bladkorven zijn een onderdeel van het herfstbeeld. Nu de dagen aanmerkelijk korter duren, beginnen de bladeren ook weer te vallen. De kans op storm en regen neemt ook weer toe en de bomen laten hun bladeren langzaam maar zeker los.

Regen aan bladeren

Tijdens zo’n storm kan het bijna letterlijk regenen van de bladeren. Het opruimen van bladafval is in de maanden oktober en november dan weer een bezigheid die regelmatig terugkeert. Al deze blaadjes moeten natuurlijk worden opgeruimd. De afgevallen bladeren van de bomen in het beheer van de gemeente en in het bezit van particulieren kunnen dan straat of in de tuin dwarrelen. Op zich kan bladafval prima dienst doen als basis voor compost of als bodembedekker in het plantsoen. Daarom heeft de gemeente Zandvoort ook nu weer op verschillende locaties bladkorven laten plaatsen.

Voorkomen van glij- en valpartijen

De meeste mensen willen het bladafval op straat weg hebben. Vooral fiets- en wandelpaden paden wil de gemeente zo snel mogelijk bladvrij hebben, om nare glij- en valpartijen te voorkomen. De gemeente is erg gelukkig met de inzet van dorpsgenoten die meehelpen door blad bijeen te vegen rondom hun woning. Ook dit jaar hoopt de gemeente Zandvoort dat iedereen zijn of haar steentje wil bijdragen. De gemeente heeft in ieder geval de bladkorven weer neergezet.

Locaties

De locaties waar de bladkorven staan kan nog verschillend zijn, maar de gemeente Zandvoort kan elke inwoner precies informeren waar de bladkorven staan in zowel Zandvoort als Bentveld. In deze laatstgenoemde plaats zijn in ieder geval de korven gezien op de de Teunisbloemlaan/hoek Wikkenlaan en de Duinwindelaan/hoek Duindoornlaan.

Bladblazers

De gemeente verwacht dat rond december alle bladeren zijn gevallen. Voor 1 februari zullen alle straten schoon zijn. Temperatuur, wind en vorst kunnen het proces volgens de gemeente beïnvloeden. De afdeling Reiniging & Groen zet bladblazers en veegmachines in om het blad weg te halen. Dat gebeurt in een tijdsbestek van 12 weken, waarbij in een cyclus van drie keer alle straten worden behandeld. De gemeente verzamelt tussentijdse meldingen van bladafval die zij in een eerstvolgende ronde dan weer meeneemt.

Verwerking

Inwoners kunnen het bladafval gebruiken als bodembedekker in de tuin, verwerken tot compost, aanbieden in de groene rolemmer, gratis afgeven bij de milieustraat in Heemstede of Haarlem of deponeren in bladkorven die op een beperkt aantal plekken in de gemeente zijn neergezet. Het is wel gewenst dat daar geen ander tuinafval in terecht komt, want dat belemmert een goede verwerking. Bladafval  in zakken of dozen wordt niet meegenomen, ook niet bij het grof huisvuil.
Cookieinstellingen