Beveiligingscamera’s in Zandvoort leidt tot vragen

Foto: Jaap Koper

Een aantal beveiligingscamera’s die zijn opgehangen aan Zandvoortse gevels, is aanleiding voor het stellen van schriftelijke vragen aan het Zandvoortse college. Sociaal Zandvoort vreest dat er willekeur en aantasting van de privacy kan ontstaan.

Mails

Buitengewoon raadslid Henk Keur van Sociaal Zandvoort heeft naar eigen zeggen de afgelopen maanden diverse mails binnen gekregen over beveiligingscamera’s die zijn opgehangen aan gevels en die eigenaren voor privédoeleinden gebruiken. Keur denkt dat het kan gaan om bijvoorbeeld bij een inbraakpoging alarm te kunnen slaan en de daders vast te kunnen leggen.

Bezoeken

Zo heeft het buitengewoon raadslid diverse bezoeken gebracht bij verschillende mensen van wie hij een mail heeft gekregen die hun zorgen hebben geuit over hun privacy. Zo denkt Keur bijvoorbeeld dat buren het niet zo nauw nemen, als het gaat om het ‘recht op de privacy’, doordat deze beveiligingscamera’s niet daarop staan gericht waarvoor ze zijn bedoeld.

In de gaten houden

Keur vermoedt dat de eigenaren van de camera’s iets ander willen dan ‘het eigen terrein in de gaten houden’. Volgens hem staan camera’s in plaats daarvan op het terrein van de buren gericht om deze 24 uur in de gaten te houden.

Slaapkamers en woonkamers

Volgens Keur gaat het in sommige gevallen zelfs zo ver, dat ze op de ramen van de woonkamers en slaapkamers staan gericht, in plaats van op de eigen terreinen. Zo denkt Keur dat er mensen zijn die zelfs draaibare camera’s gebruiken, om die te kunnen richten op de hele straat, kinderspeelplaatsen en alle buurthuizen te kunnen bespieden.

Foto’s

In de brief die Sociaal Zandvoort en ook mede is ondertekend door het onafhankelijke raadslid Freek Veldwisch en Kees Mettes van het CDA Zandvoort, zijn foto’s verwerkt die het gelijk moeten aantonen. Volgens Keur, Veldwisch en Mettes is het ongebreidelde gebruik van camera’s om te zien wat een ander uitspookt zeker iets wat zij niet willen.

Gebruik

Sociaal Zandvoort is niet tegen het gebruik van beveiligingscamera’s als deze naar het eigen terrein zijn gericht en als deze een vast karakter hebben. De gemeente Zandvoort en de politie hebben naar de mening van het drietal zich ook aan allerlei regels te houden, over wat wel en niet mag als het gaat om cameragebruik en privacy.

 

Reacties