Gemeente vraagt om snoeischaar langs overhangend groen halen

De gemeente vraagt ook dit voorjaar aan de Zandvoortse burger om de snoeischaar uit de schuur te halen en die langs het overhangend groen te halen. Het voorjaar kan op het gebied van groen mooi zijn volgens de gemeente, maar allerlei planten die overal de lucht in schieten kan ook overlast veroorzaken.

Struiken

Als voorbeeld geeft de gemeente dat struiken in de tuin behoorlijk kunnen groeien dat ze over een stoep of openbare weg heen groeien. Daarom vraagt de gemeente Zandvoort alle inwoners om overhangend groen zelf te snoeien of dit te laten doen.

Controle

Handhavers van de gemeente hebben vorige week in heel Zandvoort een controle uitgevoerd op overhangend groen. In totaal is de dienst op vijf adressen gekomen waar het groen iets te uitbundig is gegroeid. In de meeste gevallen hebben de handhavers de bewoners hier direct op aangesproken. Bij de andere adressen is een brief in de brievenbus gedaan.

Noodzakelijk

De snoeischaar is nodig als het gaat om groen dat zo ver uit een tuin groeit, dat voorbijgangers er last van hebben. Laaghangende takken kunnen in het gezicht van voorbijgangers zwiepen  en overhangend groen kan ook gevaarlijk zijn voor het verkeer, omdat mensen net een inrit of bocht niet meer kunnen overzien. De gemeente vraagt daarom even de snoeischaar erlangs te halen, zodat iedereen weer tevreden is.

Richtlijnen

De gemeente heeft ook enkele richtlijnen als groen hinderlijk kan zijn.

  • boven rijwegen en parkeervakken moet de vrije doorrijhoogte minimaal 4.30 meter zijn.
  • bij een brede stoep (>1.20 meter) moet er minimaal 1.20 meter vrije ruimte voor voetgangers overblijven.
  • bij een smalle stoep (<1.20 meter) moet het groen tot de erfgrens worden teruggesnoeid.
  • de vrije hoogte boven stoepen en fietspaden moet minimaal 2.50 meter zijn.
  • verkeersborden en lampen van lantaarnpalen moeten altijd rondom vrij zijn van beplanting (ook als ze hoger zijn dan 2.50 meter).

Verplichting

De gemeente stelt dat de zorg voor de tuin van een bewoner niet ophoudt bij een tuinmuurtje. Als eigenaar is deze aansprakelijk voor eventuele schade die door laaghangende takken ontstaat op de openbare weg. Het college kan bewoners dan ook verplichten om hier iets aan te doen. De gemeente laat ook weten dat zij die verplichting liever niet oplegt en vraagt daarom aan de Zandvoorters om hun vrijwillige medewerking.

Overlast melden

De gemeente biedt voor inwoners de mogelijkheid om ook overlast te kunnen melden. Als er mensen zijn die last hebben van overhangend groen, dan kunnen zij dit melden bij de gemeente. Dat kan via de website van de gemeente Zandvoort of via het telefoonnummer 14 023.

Cookieinstellingen