Gemeente legt Notitie grondverzet Bodemkwaliteitskaart PFAS regio IJmond ter inzage

10 dec 2020, 14:33 Gemeente
raadhuis 5 bewerkt wim meijer fotografie1
Wim Meijer Fotografie

De gemeente Zandvoort heeft de Notitie grondverzet Bodemkwaliteitskaart PFAS regio IJmond deze week voor zes weken ter inzage gelegd, waarbij elke inwoner zijn of haar zienswijze kan geven. De gemeente weegt deze dan mee bij het definitief vaststellen van de notitie.

(bron: Gemeente Zandvoort )

Regionale bodemkwaliteitskaart en Nota bodembeheer

Om hergebruik van grond binnen Zandvoort mogelijk te maken heeft de Omgevingsdienst IJmond een regionale bodemkwaliteitskaart en Nota bodembeheer opgesteld. Op 8 juli 2019 heeft de Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat het Tijdelijk Handelingskader voor poly- en perfluoralkylstoffen (PFAS) naar de Tweede Kamer gestuurd Als gevolg hiervan is per 1 oktober 2019 de huidige bodemkwaliteitskaart minder goed bruikbaar vanwege het ontbreken van informatie over PFAS.

Notitie is aanvulling

De Notitie grondverzet Bodemkwaliteitskaart PFAS regio IJmond kan niet los worden gezien van de eerder vastgestelde regionale bodemkwaliteitskaart en Nota bodembeheer. Deze notitie is een aanvulling. Er staan aanvullende regels in over de milieuhygiënische kwaliteit van toe te passen grond met PFAS binnen de gemeente Zandvoort.

Verzamelnaam

PFAS is een verzamelnaam voor meer dan 6000 verschillende poly- en perfluoralkylstoffen. In Nederland is de bodem op verschillende plekken verontreinigd met PFAS. Meestal gaat het om lage concentraties die geen probleem vormen voor de gezondheid. Uit het onderzoek blijkt dat in Zandvoort, de achtergrondwaarden van met name PFOS (μg/kg ds) in de bovengrond hoger ligt dan de beleidsregel van de provincie Noord Holland en de landelijke achtergrondwaarde.

Vermoedelijke oorzaak

De vermoedelijke oorzaak hiervan is dat sprake is van het zogenoemde global sea spray. PFAS-stoffen in de atmosfeer lijken meer neer te slaan boven land dan op zee. Boven zeeën en oceanen hopen de stoffen zich op, waarvan een deel neerslaat zodra het de kustlijn bereikt. Daarom stelt de Omgevingsdienst voor om voor het grondgebied van de gemeente Zandvoort, onderstaande achtergrondwaarden vast te stellen en te hanteren bij grondverzet.

Specifieke omstandigheden

Vanwege specifieke omstandigheden als kustgemeente wordt voor PFOA, PFOS en PFAS een waarde vastgesteld van respectievelijk 1.7, 2.6 en 1,5 (μg/kg ds) voor de bovengrond. Voor de ondergrond is dat respectievelijk 1.7, 1.5 en 1.5 (μg/kg ds).

Inzien

Het ontwerp van de notitie is online te bekijken via de website van Omgevingsdienst IJmond . Inwoners van de gemeente Zandvoort kunnen het ontwerp van de notitie ook inzien bij de balie van het gemeentehuis, Swaluestraat 2, 2042 KB Zandvoort. Wie dat wil doen moet hiervoor een afspraak maken met de gemeente via telefoonnummer 14 023.

Reageren

Belanghebbenden kunnen, bij voorkeur schriftelijk of per e-mail, een zienswijze kenbaar maken, bij de Gemeenteraad Postbus 2, 2040 AA Zandvoort of [email protected] . Wie mondeling een zienswijze kenbaar wil maken, kan telefonisch contact opnemen met de heer H. Bakker van de Omgevingsdienst IJmond, telefoonnummer 0251 263863. De gemeenteraad heeft op 17 november 2020 de notitie vastgesteld. De gemeente weegt de zienswijzen mee bij het besluit om de notitie definitief vast te stellen.