ZANDVOORT – Het Zandvoorts Museum presenteert in samenwerking met Juttersgeluk de tentoonstelling Plastic op Drift, van Afval tot Erfgoed. Van 31 januari t/m 31 mei 2025 laten meerdere exposanten, van kunstenaars tot circulaire bedrijven, zien hoe aangespoeld en achtergelaten afval als plastic doppen, flessen en visnetten kan worden omgevormd tot kunst en nieuwe kansen voor een schonere toekomst.
Confrontatie en hoop
Plastic op Drift biedt een indringend beeld van de hoeveelheid aangespoeld (micro)plastics die het ecosysteem bedreigt. Tegelijk toont de expositie hoe we met creativiteit en innovatie een positieve draai kunnen geven aan deze uitdaging.
“Wij geloven sterk in de kracht van samenwerking, positiviteit en circulaire oplossingen,” zegt Suzanne Klaassen, oprichtster van Juttersgeluk, dat dit jaar haar 10-jarig jubileum viert. “Met Plastic op Drift willen we niet alleen bewustwording vergroten, maar ook inspireren tot concrete actie. We zijn blij dat we met onze bijdrage aan de tentoonstelling ons jubileumjaar kunnen openen.”
Bewustere, creatieve en duurzame toekomst
“De zee raakt gaandeweg steeds verder vervuild met plastic, maar met Plastic op Drift laten we zien dat we niet machteloos zijn”, licht museumdirecteur Aurélie Ruhé toe. “Door dit schadelijke afval van het strand op te rapen en als grondstof voor kunst en innovatie te gebruiken, maken we niet alleen de kust schoner, maar zetten we ook een stap naar een meer bewuste, creatieve en duurzame toekomst”.
Vrijwilligers krijgen een gezicht en stem
In de tentoonstelling is ook een rol weggelegd voor de vrijwilligers van Juttersgeluk. Zij zijn het immers die dagelijks het strandafval oprapen. Zij spraken de audiofragmenten bij de verschillende kunstwerken in en zijn daarnaast prachtig geportretteerd door Zandvoortse fotografe Simone Peerdeman.
Plastic Kingdom
Naast de tentoonstelling in het museum staat op het plein voor het museum ook een buiten-kunstwerk van de hand van Juttersgeluk, het Plastic Kingdom. Een 2,5 meter hoog kasteel, dat eerder in samenwerking met Ab Esenbrink tot stand kwam, is opgebouwd uit plastic zonder recyclecode. Binnen de muren van het kasteel wordt duidelijk hoe schadelijk plastic is voor het milieu en waarom recyclen zo moeilijk is.
Juttersgeluk nodigt iedereen van harte uit om Plastic op Drift te ontdekken en mee te bouwen aan een schonere, meer bewuste toekomst.