Waar is de mol? Dit weekend ‘Valentijnseditie’ Nationale Mollentelling

14 feb , 8:39 Natuur
mole 13299 1280
Pixabay

Als we de natuurkenners moeten geloven dan maken mollen vooral molshopen in de paartijd tijdens de zogenaamde 'mollenritten', wanneer de mannen op zoek naar de vrouwen. Welnu: het 's nu paartijd en notabene ook nog Valentijnsdag. De organisatoren dan ook 'hoopvol' dat er dit jaar records gaan sneuvelen.

Het is dit weekend voor de zevende keer dat dat de Zoogdiervereniging, Vroege Vogels, Natuurpunt en de Jaarrond Tuintelling de landelijke mollentelling organiseren. Dat wil zeggen: molshópentelling, want de mollen zelf laten zich moeilijk tellen, omdat die nu eenmaal onder de grond zitten.

Doel van de telling is om inzicht te krijgen in de verspreiding van dit voornamelijk ondergronds levende zoogdier. De mol (Talpa europaea) komt verspreid over heel Nederland voor, maar hoeveel mollen er in Nederland onder de grond leven is niet bekend. Evenmin is bekend welk leefgebied de voorkeur heeft van de graver. Om meer over het dier te weten te komen wordt dus de landelijke Mollen-, of eigenlijk molshopentelling georganiseerd.

Voor het tellen van de mollen, of liever gezegd, de molshopen, hoef je niet per definitie net ver van huis. Tellen kan vaak al in de eigen tuin (waar de mol lang niet altijd wordt gewaardeerd), of in het park in de buurt, in het bos of vooral ook in weilanden.

80 duizend molshopen

Overigens is de kans dat je een levende mol, uitwerpselen of pootafdrukken vindt erg klein. Molshópen zijn daarentegen des te meer zichtbaar. Dat bleek al tijdens eerdere mollentellingen. Zo werden er tijdens de vorige telling maar liefst 80 duizend molshopen geteld. De meeste waarnemingen kwamen toen uit Noord-Holland, gevolgd door Gelderland en Zuid-Holland. Flevoland heeft tot nog toe steeds de minste waarnemingen. Blijkbaar zijn de diertjes er niet echt op gebouwd om te graven in de vette klei van de voormalige Zuiderzee.

Waar toen helemaal geen molshopen werden geteld was op de Waddeneilanden. Ondanks dat mollen goed kunnen zwemmen, lijken ze deze eilanden (nog) niet te hebben bereikt.

Dit weekend tellen

Dit weekend kan er dus drie dagen lang worden geteld. Meldingen kunnen worden gedaan via het speciale mollenmeldpunt , en waarnemingen in de tuin kunnen ook via de Jaarrond Tuintelling ingevoerd worden.

Meedoen

Meedoen aan de Mollentelling kan op verschillende manieren. Waarnemingen van mollen of mollensporen in jouw tuin, zoals molshopen, kun je doorgeven via www.tuintelling.nl . Mollensporen buiten jouw tuin kun je bij het speciale mollenmeldpunt op www.waarneming.nl invoeren. Het belangrijkste is om de locatie, datum en type waarneming (molshoop, levende of dode mol) door te geven. Sta je bij een veld met veel molshopen? Maak dan een schatting van het aantal molshopen en voer dit getal bij het mollenmeldpunt in bij ‘Aantal individuen’. De verzamelde data worden opgenomen in de Nationale Databank Flora en Fauna (NDFF). De Mollentelling wordt mede mogelijk gemaakt door de NDFF/BIJ12.