Raadsvragen OPZ na stilleggen werkzaamheden damhertenhek door Waternet

Foto: Wim Meijer Fotografie

Het opschorten van de werkzaamheden aan het damhertenhek door Waternet heeft geleid tot raadsvragen van de Ouderenpartij Zandvoort. Raadslid Patrick Berg heeft deze week schriftelijke vragen gesteld aan het Zandvoortse college over de kwestie.

Verbaasd en boos gemaakt

Al eerder heeft hertenfluisteraar Willem van der Sloot zich al verbaasd en boos gemaakt over het opschorten van het hek wat er voor moet zorgen dat de damherten geen vrij spel hebben om uit de Amsterdamse Waterleidingduinen naar de straten van Zandvoort. Het lijkt weinig uit te halen, want verschillende dorpsbewoners hebben de damherten alweer gesignaleerd in het dorp. Waternet heeft al laten weten dat zij niet verder kunnen, omdat eerst de bezwaarschriftenprocedure moet worden doorlopen.

Handhavingsverzoek

Vorige week is de duinbeheerder weliswaar gestart met die werkzaamheden, maar nadat iemand een handhavingsverzoek heeft ingediend bij de Regionale Uitvoeringsdienst Noord-Holland Noord (RUD NHN) zijn de werkzaamheden van het damhertenhek stilgelegd. Het stilleggen van de werkzaamheden heeft geleid tot raadsvragen aan het Zandvoortse college van de grootste raadsfractie OPZ.

Daadwerkelijk

Raadslid Berg wil weten van het college of de werkzaamheden daadwerkelijk zijn opgeschort tot half januari. Als dat volgens Berg wel het geval is, wil Berg weten of er met een mogelijke spoedprocedure het bezwaar af te handelen. Als het college te horen krijgt dat het niet mogelijk is, wil het raadslid weten wat het Zandvoortse college denkt te gaan doen aan de verkeersveiligheid in Zandvoort zelf. Berg vindt al dat de verkeersveiligheid al is verslechterd door het weghalen van het andere hek.

Nalatig

Berg wil ook weten in hoeverre Waternet nalatig is geweest als het gaat om het tijdig aanvragen van de procedures? Als de duinbeheerder nalatig is geweest, wil Berg weten of er in de mogelijke toekomst vervolgkosten op Waternet zijn te verhalen.

Gezien

Ook Berg heeft al vastgesteld dat de damherten weer zijn gezien. ,,Wij moeten helaas constateren dat vanaf verleden week weer op veel plaatsen in Zandvoort de damherten in het dorp zijn terug gekeerd op de voor de damherten vertrouwde plekken, zoals bij het Huis in de Duinen, Center Parcs, Brederodestraat, Huis in de Kostverloren, maar ook op de Sophiaweg”, schrijft Berg in zijn brief namens de OPZ.

Aandacht

Net als Van der Sloot vindt Berg het een punt van aandacht. ,,Niet alleen voor de verkeersveiligheid maar ook voor de veiligheid op het spoor. Vorig jaar zijn er een aantal herten op het spoor ‘gegrepen’ door een trein”, stelt Berg. ProRail heeft langs andere trajecten langs het spoor succesvol geurpalen geplaatst. Het raadslid vraagt ook aan het college om in contact te treden met ProRail en hen vriendelijk maar ook dringend te vragen om deze geurpalen eveneens op zeer korte termijn te plaatsen langs het spoor van Overveen en Zandvoort.

Natuurbrug

Daarbij maakt Berg ook het college er op attent over het hekwerk bij de natuurbrug over het spoor van Haarlem-Zandvoort. Spoorwegbeheerder ProRail heeft op 10 september de Vereniging Bedrijventerrein Zandvoort geïnformeerd dat het hekwerk aan de noordelijke zijde langs het spoor dat over een lengte van 800 meter ontbreekt na de werkzaamheden.

Overleg

Volgens Berg is in overleg met PWN afgesproken dat dit snel zou worden opgepakt. ,,Dit hekwerk ontbreekt nog steeds. Het is opmerkelijke dat je voor enkele miljoenen een wildviaduct aanlegt om dieren een veilige overgang over het spoor te bieden, maar vervolgens een verwijderd hekwerk niet terug plaatst en er over een zeer lange lengte langs het spoor er  nu geen hek meer staat om mens en dier tegen te houden”, schrift Berg in de brief aan het college.

Gevolgen

Ook denkt dat Berg dat daar gevolgen van kunnen komen als het gaat om het verkeer op de Zeeweg. Berg vindt dat het college zichzelf tegenspreekt.  ,,De fractie van OPZ heeft u in het voorjaar een brandbrief verstuurd over het aantal aanrijdingen met herten op de Zeeweg afgelopen voorjaar. Omdat wij sterk geloven dat voorkomen beter is dan genezen, vragen wij nogmaals om ook hier aandacht voor te hebben.  U bent van mening dat het risico op aanrijdingen niet wordt verkleind door het plaatsen van hekken, daar verschillen wij van mening over. Het is ook tegenstrijdig met het plaatsen van tijdelijk hekwerk ten zuiden van Zandvoort op het terrein van Waternet. Daar schijnt het wel te werken. Nogmaals een dringend verzoek aan het college om zich in te zetten voor de veiligheid”, stelt het raadslid van OPZ.

Oproep

Berg vindt dat het Zandvoortse college om alle terreineigenaren langs de Zeeweg, met onder meer de gemeente Bloemendaal, PWN, Staatsbosbeheer en campings aan te schrijven en hun te wijzen op hun verantwoordelijkheid en hun te vragen om hekwerken na te lopen en zo nodig te herstellen en de in- en uitritten te voorzien van wildroosters.

 

Cookieinstellingen