PVV Zandvoort wil hondenbelasting afschaffen

Foto: Janneke van Densen-Koper

Voor de komende gemeenteraadsvergadering komt de PVV Zandvoort met een motie om de hondenbelasting af te schaffen. De raadsfractie van de PVV vindt het een achterhaalde vorm van belasting heffen en ook onrechtvaardig tegenover mensen die andere gezelschapsdieren houden en daarvoor geen belasting betalen.

Hondsdolheid

Volgens de PVV Zandvoort stamt de hondenbelasting uit de tijd van veel voorkomende hondsdolheid en hondenkarren. Daarnaast stellen Marco Deen en Ronald van Tiggelen van de PVV vast dat eigenaren al geruime tijd uitwerpselen dienen op te ruimen.

Ongelijke behandeling

Zoals eerder vermeld heeft de PVV Zandvoort moeite met de ongelijke behandeling van eigenaren van gezelschapsdieren. Deen en Van Tiggelen stellen dat de hond voor veel alleenstaanden en ouderen een uitkomst beidt om zich minder eenzaam te voelen en het vergroot het veiligheidsgevoel van zowel ouderen maar ook andere mensen.

Papiermolen

,,Het aanvragen voor vrijstelling van hondenbelasting is een gigantische papiermolen is waar onder andere gegevens opgevraagd worden bij de Rijksbelastingdienst, het Uitvoeringsorgaan Werknemersverzekeringen (UWV), de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) en de Basisregistratie Personen (BRP)”, zeggen Deen en Van Tiggelen. Volgens de twee raadsleden is het meer wenselijk dat de gemeente de overlast veroorzakende
hondenbezitters gaat beboeten in plaats van alle hondenbezitters te belasten.

Afgeschaft

Verder stelt de PVV Zandvoort dat al in 152 gemeenten in Nederland de hondenbelasting is afgeschaft. Als de gemeenteraad de hondenbelasting gaat afschaffen, scheelt het de hondenbezitter tachtig euro. Wie een tweede of derde hond heeft, moet nu een tarief betalen van ruim hondervijftig euro. De motie heeft als doel om eigenaren van één hond geen belasting meer te laten betalen, voor eigenaren van meerdere honden kan de belasting volgens de tweemansfractie voorlopig nog wel blijven gelden.

 

Cookieinstellingen