Uit het leven van een hond

Foto: Jaap Koper

Ik ben een hond. Wat doe je op een zondagmorgen als een teckel van 12 jaar bent? Je doet mee aan The Big Walk voor de Stichting Hulphond. Mijn naam is Muppet en ik praat jullie even bij over mijn belevenis op het strand.

(tekst: Jaap Koper)

Opgave

Voor mij als hond, is dat een opgave. Als ik naar de bazin kijk, vraag ik mij af: ,,Moet dat nou?” Er is geen ontsnappen aan, mijn bazin heeft besloten om met mij naar het strand te gaan. Ik…Dame op leeftijd…Waarom? Het zal allemaal wel een reden hebben, maar goed…Ik volg mijn bazin en ga op pad.

Tijn Akersloot

We gaan naar Tijn Akersloot. Nee…Dat is niet de naam van een man, maar van een strandpaviljoen. Daar aangekomen, zie ik veel soortgenoten. Een mevrouw met een microfoon en naast haar een man met een ketting op om zijn nek. Die mevrouw heet Anita Witzier en schijnt iets op de avonden te doen bij de televisie, maar ja dan slaap ik. Die man is de burgemeester en heet Niek Meijer. ,,In Zandvoort schijnt altijd de zon. Ook al zie je hem soms niet”, zegt de beste man nog.

Tocht

Dan begint de tocht. Ik beweeg mij laag over de grond, want ja ik ben een teckel en die hebben nu eenmaal kleine pootjes. Ik ploeg door het mulle zand en even verderop belaagt het zoute water van de zee mij enigszins. Mijn bazin vraagt soms hoe het met mij gaat. Ondertussen kijk ik mijn ogen uit, en trek ik de nodige belangstelling van de andere honden. Gelukkig loopt mijn bazin niet alleen, want haar virendin loopt ook mee, met twee fijne kerels die mij er door heen helpen. Ze zijn wel stoer. Ach kan ik maar even in de tijdmachine stappen, want het zijn wel echte gentleman’s!

Keerpunt

Na ongeveer een uurtje lopen, bereik ik dus het keerpunt Maar wat is dat? Mevrouw Witzier heeft toch gezegd dat er waterbakken voor ons aanwezig zijn? Bij de eerste de beste waar ik inkijk, is de bak gewoon leeg! Het is om dol maar gelukkig niet hondsdol van te worden. Toch komt er al een meneer aan die de bak vult. Fijn, kan ik ook nog wat naar binnen slorpen. En nu weer terug!

Ik ben er bijna!

Ruim een uur

Na een ruim een uur komen we weer terug op de plek waar we zijn begonnen. Tijn Akersloot. Een man met een microfoon vraagt nog aan mijn bazin: ,,Zijn jullie de eersten?”. Wat denk jezelf? Natuurlijk! Wij zijn de kopgroep! Ik als twaalfjarige teckel heb op een zondagmiddag gewoon de Nijmeegse Vierdaagse gelopen! Maar goed…We doen het voor een goed doel en die heet Stichting Hulphond.

Opbrengsten

Nu ben ik maar een teckel, maar wat ik fijn vind is dat de opbrengsten van The Big Walk volledig ten bate van komen voor het opleiden van meer hulphonden. Die Hulphonden zijn weer een steun en toeverlaat voor mensen met een fysieke beperking, epilepsie of posttraumatische stressstoornis (PTSS).

Gebaat bij inzet van hulphonden

Nu weet ik dat ik als hond en dame op leeftijd mensen plezier kan brengen. Ook jongeren en volwassenen met gedrags- of psychische problemen zijn gebaat bij de inzet van hulphonden. De vraag naar hulphonden is echter groter dan het aanbod. Met The Big Walk wordt aandacht en financiĆ«le steun gevraagd voor het kwalitatief opleiden van meer hulphonden. En oh ja…Bij het keerpunt ben ik samen met mijn vrienden en baasjes op de foto gegaan. Dat is gebeurd in een grote fotolijst.

Ik met mijn vrienden in de grote fotolijst

 

Jammer

Wel jammer dat ik vanaf vandaag niet meer het strand meer op kan. Ik moet weer wachten tot oktober…Hoewel…Je mag als hond in de zomermaanden voor 9 uur ’s ochtends en na 19 uur ’s avonds gewoon nog het strand op. Of ik dat wil? Dan ben ik blij met de sproeier in de tuin!

Reacties