Sam Mulder: ambassadeur mbo opleidingen bij ROC Nova College

Foto: Jurgen Theunisz

Op het ROC Nova College is Sam Mulder de ambassadeur voor de mbo opleidingen. Het is een functie die hem op het lijf is geschreven.

(tekst: Jaap Koper)

Ambassadeursfunctie

De ambassadeursfunctie die Sam bekleedt  houdt in dat hij de opening van het schooljaar doet. Verder maakt hij op Instagram zichtbaar welke opleidingen er zijn voor het nieuwe schooljaar. Op de website van het Nova College geeft hij ook een uitleg wat het allemaal inhoudt. Toch kan het zijn dat er studenten zich kunnen bedenken. Via Instagram kan een student kijken welke opleiding er nog meer zijn te volgen via het Nova College.

Ambitie

Ambitie heeft de 17 jarige mbo student uit Zandvoort ook. ,,Ik strijd tegen andere ambassadeurs om een landelijke ambassadeur te worden in ‘mbo’ers pakken aan’”, vertelt hij. Zijn collega ambassadeurs zijn ook verbonden aan mbo opleidingsinstituten en hebben hetzelfde doel om mbo meer onder de aandacht te brengen.

Noodzaak

Dat het nog noodzaak heeft, blijkt wel uit Sams eigen opvatting. ,,Er bestaan nogal wat vooroordelen over een mbo opleiding”, zegt Sam. Volgens hem heeft dat ook te maken met wat kinderen op school meekrijgen. De aandacht ligt teveel op hbo. ,,Er bestaat ook behoefte aan het maken en ontwikkelen van bepaalde dingen”, vertelt hij zonder daarbij negatief te willen overkomen.

Voorbeeld

Het voorbeeld is ook snel gegeven. De basisbeginselen om bijvoorbeeld een website bouwen begint op mbo niveau. Dat merkt Sam zelf, omdat hij de opleiding mediavormgeving doet. Een ander voorbeeld is bijvoorbeeld het ontwerpen van de leidingen in een huis. Een loodgieter blijft nodig om de leidingen te plaatsen. ,,Praktijk en theorie moeten elkaar versterken”, zegt Sam.

Mediavormgeving

Sam volgt de opleiding mediavormgeving wat veelal te maken heeft met de uiterlijke kant van een website. Aan de andere kant zijn er ook mensen nodig die meehelpen om ervoor te zorgen dat er ook inhoud op de websites komen. Ook daar zijn mbo’ers bij nodig. Ook als het gaat om de boel draaiende te houden.

De attributen voor de studie van Sam Mulder

Belangstelling

De belangstelling voor mediavormgeving is ontstaan op het moment als Sam een ipod aanschaft. Hij is direct gefascineerd door de werking en de techniek die achter de ipod schuilgaat. ,,Bij het uitvoeren van updates, ben ik ook nieuwsgierig naar waarom die updates nodig zijn en wat er aan is veranderd”, vertelt hij.

Camera

De werking van een camera heeft eveneens een bepaalde aantrekkingskracht. ,,Je leert daar zoveel. Als ik twee uur materiaal heb gefilmd, kan ik het terugbrengen naar een halve minuut”, zegt hij. Het is iets wat mensen vaak niet zien. Een opname in de tv studio kan wel enkele uren duren, terwijl bij het eindresultaat gaat om minder dan een uur materiaal.

Wens

Zelf heeft hij de wens ook om voor de camera te staan. ,,Ik benadruk dat het niet om mijzelf gaat. Ik wil slechts een dienende rol hebben om de mensen te vermaken”, zegt hij.

Na de opleiding

Welk gevoel hij na de opleiding wil hebben, is voor Sam duidelijk. ,,Ik wil dat ik geen standaard kijk heb op de mediawereld”, zegt Sam onomwonden. Onderscheiden is het sleutelwoord.

Foto: Jurgen Theunisz

Reacties