Rust bij de Kust denkt Formule 1 race te kunnen tegenhouden

Het bewonersplatform Rust bij de Kust met voorman Karel van Broekhoeven denkt een manier te hebben om de Formule 1 race te kunnen tegenhouden. Het regionale mediaplatform NH Nieuws meldt dat het verzoek van Rust bij de Kust voor compensatie van de extra Formule 1-decibellen is afgewezen.

(bron: NH Nieuws)

Verstieren

Nu de stichting dat weet wil het het volgens het bericht op NH Nieuws de Grand Prix in Zandvoort nu helemaal verstieren. Dat wil het door in bezwaar te gaan tegen vergunningsaanvragen die de organisatoren van de Dutch Grand Prix. Hiermee hoopt de natuurclub de comeback van het race-evenement in Zandvoort te saboteren.

Tegenhouden

Via nieuwszender BNR zegt voorzitter Karel van Broekhoven dat het bewonersplatform van plan zijn te proberen om de Formule 1 tegen te houden. ,,Dus als er vergunningen moeten worden aangevraagd, zullen wij daar waarschijnlijk wel bezwaar tegen maken”, zegt Van Broekhoven.

Geen vergunningaanvragen

Tegen hetzelfde BNR laten de organisatoren van de Dutch Grand Prix weten dat het Circuit Zandvoort tot op de dag van vandaag nog geen vergunningsaanvragen heeft ingediend voor de benodigde aanpassingen op het circuit. Die aanpassingen zijn volgens onder meer de circuitcommissie van de FIA nodig om de race volgend jaar mei te kunnen houden. Zo zijn er plannen om op sommige plekken van de baan het asfalt te verbreden en is het mogelijk dat er een extra grindbak moet worden aangelegd.

Wachten

De organisatoren van de Dutch Grand Prix wachten nog even met het aanvragen van de benodigde vergunningen. Volgens de de organisatoren duurt dit nog hooguit een maand. Dan is het dan nog maar zeer de vraag of er bij een positief besluit voldoende tijd rest om de race in mei volgend jaar doorgang te laten vinden. De gemeente Zandvoort zegt namelijk drieƫnhalve maand nodig te hebben voor de beoordeling van een aanvraag.

Cruciaal

Van die drieƫnhalve maand zijn de laatste zes weken cruciaal. In die periode moet de gemeente eventuele aanvragen ter inzage leggen, wat omwonenden en natuurclubs als Rust bij de Kust gelegenheid biedt bezwaar te maken.

Extra stikstofuitstoot

De verwachting is wel dat de aanpassingen aan het circuit niet voor extra stikstofuitstoot zal gaan zorgen. Deze eventuele bezwaren daartegen zal door de lokale overheid naar verwachting ongegrond verklaren. Volgens advocaat Marcel Soppe en gespecialiseerd in dit soort zaken, maakt een bezwaar tegen de aanleg van een ontsluitingsweg naar het circuit meer kans. Dat heeft Soppe gezegd bij hetzelfde BNR, waar ook Van Broekhoven zijn kant van het verhaal heeft verteld.

Locatie van Zandvoort

Dat heeft enerzijds te maken met de locatie van Zandvoort, midden in een Natura 2000-gebied, anderzijds met de afspraak die bevoegde overheidsinstanties jaren geleden hebben gemaakt om geen vergunningen te verlenen voor projecten die tot meer stikstofuitstoot leiden.

Organisatie heeft wellicht een probleem

,,Als een nieuwe natuurwetvergunning wordt aangevochten op het aspect ‘stikstof’, heeft de organisatie wellicht een probleem”, zegt Soppe voor de BNR microfoon. Dat heeft onder meer te maken met de termijn, want ‘zo’n vergunningsverlening op zich duurt al zes maanden, en dan moet er geen kink in de kabel komen”, laat hij verder weten.

Geen vergunning verlening

Soppe die bij BNR zijn licht heeft laten schijnen op deze procedures, denkt dat de termijn voor het vergunningen traject niet de grootste bottleneck vormt. Dat zijn volgens hem wel de bevoegde instanties die over het verlenen van de vergunningen gaan, omdat die na de uitspraak van de Raad van State hebben afgesproken geen vergunningen te zullen verlenen zolang er nog geen oplossing is voor de stikstofproblematiek. ,,Dus als je te maken krijgt met een nieuwe weg die stikstof op dat Natura 2000-gebied deponeert, kan er momenteel helemaal niets gebeuren”, zegt de advocaat bij BNR.

Weerstand

De acties die onder meer het bewonersplatform Rust bij de Kust uitvoeren wekken ook de weerstand op bij de voorstanders van de Formule 1 in Zandvoort. Dat laatste is gebleken, als voorzitter Van Broekhoven van het bewonersplatform eerder dit jaar dreigmails ontvangt. Voor de camera van NH Nieuws heeft Van Broekhoven gezegd dat hij vreest dat zij waarschijnlijk de schuld krijgen als de Formule 1 niet naar Zandvoort komt. Het is wel iets waar hij volgens veel Zandvoortse inwoners ook zelf om vraagt.

Cookieinstellingen