Stichting Juttersgeluk is afgelopen week begonnen om invulling te geven aan het Pop Up atelier aan de Passage 20. Dat doet het met objecten dat bestaat uit verschillende soorten plastic die vrijwilligers vinden op het strand.
(tekst: Jaap Koper)
Verschillende soorten plastic
Wie de ruimte binnenstapt, ziet wat er mogelijk is met verschillende soorten plastic die mensen vinden op het strand. Juttersgeluk kan een deel van het gevonden plastic hergebruiken als die voldoet aan een code. De shredder die de stichting gebruikt, vermaalt het tot korrels en die korrels zijn weer bestanddelen voor allerlei materialen die te zien zijn in de ruimte aan de Passage 20.
Meer achter
Er zit meer achter Juttersgeluk dan alleen het rapen van plastic materialen op het strand. De mensen die het doen hebben, zo vertelt initiatiefnemer Suzanne Klaassen hele verschillende achtergronden. ,,Het zijn mensen die om wat voor reden geen betaald werk kunnen doen, maar wel bij de maatschappij betrokken willen zijn”, zegt ze in het Pop Up atelier. Alleen die achtergronden vindt Klaassen minder belangrijk. Het gaat er volgens haar om wat de mensen nog wel kunnen en willen. En juist daarbij moedigt de Stichting deze mensen ook aan.
Meewerken
,,Meewerken en meehelpen bij Juttersgeluk, helpt mensen om sociaal weer verder te kunnen”, vertelt Klaassen. Het is niet alleen dat doel, want tegelijkertijd leveren de vrijwilligers een belangrijke maatschappelijke bijdrage. Een schoon strand. Alle producten in het atelier zijn gemaakt van het materiaal wat vrijwilligers vinden op het strand en daar te koop wordt aangeboden. De tekst: ‘Handmade from beachtrash’ is daarom misschien wel heel doeltreffend, want het is gemaakt van strandafval.
Proces
De vrijwilligers die het afval vinden op het strand zijn minstens net zo belangrijk in het proces, als de vrijwilligers die het materiaal weer verwerken tot bijvoorbeeld, springouwen en zelfs lampenkappen. Bij het laatstgenoemde is zelfs het beeldmerk van een Amerikaans colabedrijf te zien. Klaassen vertelt dat het plastic eerste wordt gewassen. Ook de vrijwilligers die meewerken in het voorbereidingsproces om een product te maken, zijn belangrijk. Met de verkoop van deze spullen wordt de stichting deels draaiend gehouden.
[caption id="attachment_14697" align="aligncenter" width="1024"]
Initiatief
Het initiatief Stichting Juttersgeluk kan rekenen op de waardering als er een groep mensen binnenloopt die net op het strand het nodige plastic bij elkaar heeft gezocht. ,,Dit is een fantastisch initiatief. Het is voor een schoon strand en het is een fatsoenlijke dagbesteding”, vertelt een vrouw. Met de dagbesteding doelt de vrouw op de groep die komen vanuit De Zandstroom. Het is uiteindelijk ook het doel van Juttersgeluk om ook een vaste plek in Zandvoort te krijgen, wat misschien wel schatplichtig is voor onderdak. Immers de gemeente Zandvoort heeft wel baat bij een schoon strand.