Gesprek op komst over werk Zandvoortse taxichauffeurs

Foto: Jaap Koper

Er gaat binnenkort een gesprek plaatsvinden met de Zandvoortse taxichauffeurs over de manier van werken in de badplaats. Burgemeester Niek Meijer laat dat in een brief aan de gemeenteraad weten, na vragen van het buitengewone raadslid Joan Mary Poster van D66 Zandvoort.

In de pen

Eerder is Poster al in de pen geklommen, nadat zij signalen heeft gekregen over de manier van werken door de afdeling Handhaving. Poster laat in de Zandvoortse Courant van week 33 weten dat het bij een viertal taxichauffeurs zo hoog zit dat escalatie dreigt.

Voorbeeld

In de brief aan het college van begin augustus geeft het buitengewone raadslid een voorbeeld. ,,Wat helaas nog vele malen erger is, is dat het de Zandvoortse taxichauffeurs door de Haarlemse handhavers onmogelijk wordt gemaakt om klanten bij de opgegeven locatie op te halen. Het wordt bijvoorbeeld de taxichauffeurs keer op keer verboden om kort in de Haltestraat stil te staan om iemand op te halen”, schrijft Poster in haar brief aan het college.

Werkwijze

Volgens de burgemeester is de werkwijze van de handhavers dat deze pas optreden op het moment dat de taxichauffeurs zich niet houden aan de spelregels voor parkeren in Zandvoort. ,,Zelfs in dat geval gaat handhaving meestal eerst in gesprek met de overtreder zonder direct te bekeuren. Deze werkwijze van handhaving is niet nieuw maar al jaren gebruikelijk in Zandvoort”, laat Meijer aan de raad weten.

Verbod

In de brief aan de gemeenteraadsleden maakt Meijer ook duidelijk hoe het zit op plaatsen waar een verbod of alleen fiscaal parkeren geldt. Volgens de burgemeester is het bij het “onmiddellijk” laden- en lossen van goederen of het in- of uitstappen van personen wel toegestaan. ,,Een taxi mag wel kort op de rijbaan of in een parkeervak staan om zijn (geplande) klant in of uit te laten stappen maar daar niet lang blijven staan om op mogelijke klanten te wachten. Wanneer het minder validen betreft die in een taxi stappen, zullen handhavers eerder hulp aanbieden, dan dat zij de taxichauffeur aanspreken”, schrijft Meijer in zijn brief aan de raad.

Stoep

Als laatste haalt Meijer ook het parkeren op de stoep aan. Wanneer voetgangers, fietsers of andere weggebruikers worden gedwongen om uit te wijken naar de verkeerde weghelft, mag handhaving altijd de chauffeur daarbij op aanspreken. Er bestaat volgens Meijer in dit soort situaties een kans dat dit kan leiden tot een gevaarlijke situatie op de weg.

Cookieinstellingen