Plan van aanpak voor nader onderzoek naar haalbaarheid voor mogelijke vestiging van een Hospice in Zandvoort

Foto: Pexels

Op initiatief van het PvdA Zandvoort raadslid Maaike Koper gaat wethouder Gert-Jan Bluijs de mogelijkheden onderzoeken voor een Hospice in Zandvoort. De wethouder wil een werkgroep in stellen die een plan van aanpak gaat opstellen voor nader onderzoek naar de haalbaarheid van een hospice binnen de eigen gemeentegrenzen. De werkgroep moet bestaan uit vertegenwoordigers van Hospice Haarlem, Kennemerhart, Zorgbalans en de gemeente die het plan van aanpak gaan opstellen.

Aandacht

In dit plan is volgens Bluijs dan aandacht voor de inzet van speciaal getrainde vrijwilligers en de mogelijkheid van samenwerking tussen Hospice Haarlem e.o. met het Verpleeghuis Huis in de Duinen. ,,We leggen de verbinding met andere kortdurende zorg als respijtzorg en de wijkziekenboeg. We zien dat steeds meer mensen thuis willen sterven. Dat vraagt om kwalitatief goede ambulante zorg in Zandvoort. Ook dit wordt meegenomen in het onderzoek”, schrijft Bluijs in een brief aan de gemeenteraad van Zandvoort. Volgens de wethouder is de verwachting dat het college in het 4e kwartaal 2019 komt met een eerste notitie over de haalbaarheid van een Zandvoorts Hospice.

Huidige situatie

In de huidige situatie kunnen de inwoners van Zandvoort voor een waardig levenseinde  gebruik maken van het Hospice Haarlem e.o. Het hospice is een subsidiepartner van de gemeente Zandvoort. Het Hospice Haarlem e.o. biedt ondersteuning aan op het gebied van persoonlijke zorg op maat. Volgens het college gebeurt dit dankzij de inzet van speciaal daarvoor opgeleide vrijwilligers in samenwerking met professionele zorgverleners.

Laatste levensfase

De ondersteuning in de laatste levensfase kan volgens de gemeente worden gegeven op de locatie van de Hospice aan de Zuiderhoutlaan 10 of door inzet van deskundige vrijwilligers in de thuissituatie. Met de inzet van deze speciaal opgeleide vrijwilligers ontlasten zij de mantelzorger in de ondersteuning aan de zieke.

Palliatieve zorg

Zandvoort kent nog geen Hospice, maar wel een plek voor palliatieve zorg voor terminaal zieke mensen. Eerst heeft deze afdeling plaats en onderdak gekend in het Huis in de Duinen, maar nu daar nieuwbouw gaat plaatsvinden is deze tijdelijk ondergebracht in de Bodaan in Bentveld. Wel laat Bluijs in de brief weten dat na de oplevering van het nieuwe Huis in de Duinen deze afdeling weer terug gaat naar de Herman Heijermansweg in Zandvoort.

Cookieinstellingen