Juiste procedures gevolgd bij afschot van damhert met het scheve gewei

Foto: Willem van der Sloot

Het Zandvoortse gemeentebestuur laat aan de gemeenteraad weten dat de juiste procedures zijn gevolgd bij het afschieten van het damhert met het scheve gewei. Nieuwbakken burgemeester David Moolenburgh heeft direct al wat werk gehad, omdat het incident met het afgeschoten damhert op 11 augustus al heeft plaatsgevonden.

(bron: NH Nieuws)

Geen andere mogelijkheid

Volgens het college is geen andere mogelijkheid geweest dan het hert met het scheve gewei op klaarlichte dag in een achtertuin uit zijn lijden te verlossen. Het gemeentebestuur laat aan Groen Links Zandvoort en PVV Zandvoort weten dat daarbij de juiste procedures zijn gevolgd. Beide raadsfracties hebben schriftelijke vragen gesteld over het afschieten van het damhert.

Flinke verwondingen

Bij het afschieten van het damhert hebben de politie en de boswachter verklaard dat het dier al flinke verwondingen heeft opgelopen. Aan de hand van die verklaring zegt het gemeentebestuur dat de procedures op een goede manier zijn gevolgd, hoewel een groep Zandvoorters daarbij hun twijfels hebben, omdat het damhert altijd al mank heeft gelopen.

Deelnemer

Het college spreekt niet van een boswachter, maar van een deelnemer van de Stichting Wildaanrijdingen Nederland (SWN) die het hert uit zijn lijden heeft verlost. De deelnemer van deze organisatie heeft in opdracht gehandeld van de politiemeldkamer die de melding op de bewuste dag heeft gemaakt. ,,De deelnemer van de SWN heeft er in dit specifieke geval voor gekozen om vanwege het aantal omstanders het zekere voor het onzekere te nemen, een keuze die we goed kunnen begrijpen”, Laat het college aan de raad weten.

Geen optie

Verdoving en transport van het hert is geen optie geweest, stelt het college. Het gemeentebestuur denkt dat dit te veel risico’s met zich mee heeft gebracht en dat ook nog eens praktisch lastig uitvoerbaar zal zijn geweest. Ook zegt het college dat er bovendien een dierenarts aanwezig moet zijn die dat snel kan doen, maar die moet dan wel beschikbaar zijn.

Gebeld

Uit het antwoord blijkt niet of die dierenarts ook gebeld is die dag in augustus. ,Mede gezien de inzet van politie, op verzoek van betrokken deelnemer SWN, is op adequate wijze voorzien in de afhandeling en is daarmee de veiligheid van omstanders nooit in het geding geweest”, zegt het college.

Mars voor de damherten

Op zaterdag 5 oktober organiseert Animal Rights een ‘Mars voor de Zandvoortse damherten’ in Zandvoort. Het is een protest tegen het afschieten van de damherten in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Waternet wil de damhertenpopulatie door middel van het afschot flink terugdringen, omdat door het overschot de natuurwaarde en de veiligheid in het geding komt.

Cookieinstellingen