Hertenfluisteraar Willem van der Sloot doet stapje terug na Mars Red de damherten

Foto: Jaap Koper

Met de door Animal Rights georganiseerde ‘Mars Red de damherten’ heeft ook Willem van der Sloot een periode afgesloten. Als de mars begint, klinkt al snel de leus: ‘Blijf met je poten van de damherten af’ zetten de dertig tot vijftig demonstranten zich in beweging en maken daarbij duidelijk dat het afschieten van damherten in de Amsterdamse Waterleidingduinen geen oplossing is.

Afschieten geen oplossing

Dat is ook iets wat raadslid Marco Deen van de PVV Zandvoort zegt. De voorzitter van de raadsfractie loopt ook als enig raadslid mee. Deen is ook kritisch als het gaat om het afschieten van het damhert met het scheve gewei in augustus. Nadat burgemeester David Moolneburgh namens het college antwoord heeft gegeven op de schriftelijke vragen van de PVV Zandvoort, blijft het raadslid nog steeds met een ontevreden gevoel achter.

Ontvangst

De eerder genoemde David Moolenburgh staat samen met wethouder Joop Berendsen klaar bij het Zandvoorts Museum klaar om de stoet op te wachten en enkele woordne te richten tot de actievoerders. Moolenburgh dankt vooral de inzet van Van der Sloot, die met de verkoop van de bramensap geld heeft ingezameld voor de Dierenambulance.

Burgemeester David Moolenburgh dankt Willem van der Sloot voor zijn inzet

Onderweg

Onderweg lopen de demonstranten over de boulevard richting de ingang bij de Amsterdamse Waterleidingduinen aan de Brederodestraat waar ook het één en ander is gezegd. Voor Van der Sloot is dat de plaats waar hij vier jaar geleden in alle vroegte de loslopende damherten heeft weten terug te brengen naar de duinen aan de zuidkant van Zandvoort.

Leeuwenpoep

Ook de leeuwenpoep bij het spoor is genoemd. De gemeente Zandvoort heeft destijds Van der Sloot tijdelijk ondersteund met het uitgooien van deze uitwerpselen omdat Van der Sloot er achter komt dat de herten bij de spoorwegovergangen voor gevaarlijke situaties zorgen. Met een emmer en een schep in de hand is Van der Sloot samen met onder meer oud burgemeester Niek Meijer op pad gegaan om de poep uit te gooien Het is in die periode een keer misgegaan waarbij een hert het leven heeft moeten laten.

Media aandacht

De protestmars heeft de nodige media aandacht gekregen. Naast de plaatselijke media zoals de Zandvoortse Courant is er ook een cameraploeg van Hart van Nederland aanwezig. NH Nieuws heeft eveneens aandacht besteed aan de mars voor de damherten.

Afsluiting

De afsluiting van de mars is muzikaal afgesloten door Hans Jansen die een lied laat horen over de damherten. Jessica Smit van Animal Rights die de mars heeft georganiseerd is daarbij uitvoerig bedankt door de demonstranten die hebben meegelopen.

Reacties