Nieuwe afwijzing op eis milieuorganisatie over stikstof bij vergunning voor Circuit Zandvoort

Opnieuw heeft een rechter een eis van een milieuorganisatie afgewezen bij het verlenen voor de vergunning van het Circuit Zandvoort die nodig zijn om de Dutch Grand Prix van 2020 mogelijk te maken. Dit keer is het gegaan om de uitstoot van stikstof.

Juridische strijd

De kruitdampen beginnen langzaam op te trekken rond de juridische strijd die milieu- en natuurorganisaties tegen het Circuit Zandvoort zijn begonnen om de Formule 1 race van volgend jaar nog tegen te houden. Vandaag heeft er opnieuw een kort geding gediend tegen de werkzaamheden van het Zandvoortse circuit die voor een deel al zijn begonnen.

Mobilization For The Environment

Dit keer is het de organisatie van Mobilization For The Environment (MOB) van Johan Vollenbroek die een zaak tegen het Circuit Zandvoort heeft aangespannen. Deze organisatie is eerder succesvol geweest met een uitspraak van de Raad van State waarbij het overheidsbeleid voor het verlenen van vergunningen bij Natura 2000 gebieden onder uit heeft weten te halen. Met deze uitspraak mag het Circuit Zandvoort nu echt beginnen met de verbouwing van het circuit, waardoor het mogelijk wordt om de Formule 1 na 35 jaar weer terug te laten komen op de racepiste in de duinen.

Uitstoot stikstof centraal

In deze zaak heeft de schade die de uitstoot van stikstof centraal gestaan. Zowel MOB als Stichting Duinbehoud hebben geprobeerd om de rechter ervan te overtuigen dat die uitstoot schadelijk is voor de nabijgelegen duinen. De inhoudelijke zaak heeft drie uur geduurd.

Ondeugdelijk

Advocaat Valentijn Wösten van MOB vindt dat de berekeningen die het Zandvoortse circuit ondeugdelijk zijn. Het Circuit Zandvoort heeft het adviesbureau Peutz door laten rekenen wat de gevolgen zijn van de stikstofuitstoot omdat er juist niet wordt gereden op de baan. Volgens die berekeningen daalt omdat het circuit voor een paar maanden op slot gaat. Volgens de advocaat heeft de provincie Noord-Holland de vergunningen met een behoorlijke snelheid er doorheen gejaagd.

Niet mee

Uiteindelijk gaat de rechter niet mee in het betoog van zowel MOB als Duinbehoud en krijgen de provincie en het Circuit Zandvoort het gelijk aan hun zijde. De provincie en het circuit zijn van mening dat er geen sprake kan zijn van overtreding van de Wet natuurbescherming omdat er al decennia vergunningen zijn om te racen op het circuit. De Formule 1 is in de ogen van de twee partijen ‘gewoon’ een van de vele races die op het circuit plaatsvinden.

Belangrijk

De uitspraak in dit kort geding is heel belangrijk voor zowel provincie als Circuit Zandvoort. Tegen de verleende vergunning is nog wel beroep mogelijk, maar die procedures kunnen maanden duren. De voorzieningenrechter heeft wel gezegd dat deze hoopt op een vlotte afwikkeling van deze bezwaarprocedure en dit net zo voortvarend ter hand neemt als de procedure van het verlenen van de benodigde vergunning voor het circuit.

Bezwaren

Dat de bezwaren gaan komen, leidt geen enkele twijfel omdat Marc Janssen van de stichting Duinbehoud stelt dat de rechter niet heeft gekeken naar alle elementen van de vergunning. Janssen noemt bijvoorbeeld de toename van stikstof in de duinen en de gevolgen voor broedende vogels in het gebied.

Bodemprocedure

In een bodemprocedure moet ook duidelijk worden of de broedvogels niet te veel last hebben van de racewagens en of de besluitvorming bij de provincie bij de vergunningverlening zorgvuldig was. Tegen de tijd dat die bezwaren zijn behandeld is het circuit al verbouwd, het lijkt ondenkbaar dat een rechter dan toch nog zal zeggen dat het autofeest niet door mag gaan.

Blij

Uiteraard is circuit directeur Robert van Overdijk blij met deze uitspraak van de rechter. Het levert volgens de directeur alleen maar winnaars op. ,,Ruim drie miljoen Max Verstappen fans krijgen een Formule 1 Grand Prix in Nederland, een sportevenement van wereldformaat. De Nederlandse economie krijgt een economische impuls van 100 miljoen euro, volgens eerdere berekeningen en tot slot de milieubewegingen hebben het voor elkaar gekregen dat wij als Circuit Zandvoort ons emmissieplafond met 40 procent terugbrengen. Dat is structurele milieuwinst en helpt ons ook in onze ambitie om de meest duurzame Grand Prix van de wereld te organiseren”, zegt Van Overdijk in een reactie op de uitspraak.

Cookieinstellingen