Vochtige Lichtjesavond op Algemene Begraafplaats Noorderduin

Foto: Jaap Koper

Met een paraplu in de hand heeft de editie van Lichtjesavond 2019 op de Algemene Begraafplaats Noorderduin een vochtig verloop gekend. Toeval bestaat niet. Want wie de avond heeft bezocht, weet dat op deze eerste vrijdag de hemel zich heeft geopend.

(tekst Jaap Koper)

Allerzielen

Lichtjesavond heeft alles te maken met ‘Allerzielen’. Het is volgens een artikel in dagblad De Telegraaf zelfs na het teruglopen van het kerkbezoek een avond waar de nodige mensen op af komen en dat is goed te merken als je als bezoeker over de Tollenstraat in Zandvoort naar de ingang van de begraafplaats loopt. Je bent niet alleen. Eenieder die de begraafplaats bezoekt, heeft een reden en door de miezerige regen heeft het tegelijkertijd een bepaalde sfeer. Want op deze donkere vrijdagavond weerkaatsen de lichtjes op het natte wegdek.

Aula

In de aula kunnen de bezoekers een lichtje meenemen om die ergens op een centrale plek van het oude gedeelte van de begraafplaats neer te zetten. Maar sommigen vinden het ook fijn om het lichtje bij het graf van een dierbare te zetten. Het lichtje kan gewoon blijven branden, want de kaarsjes zitten in een windvrije en waterdichte constructie.

Route

Net als alle andere jaren hebben medewerkers van de Algemene Begraafplaats Noorderduin er weer voor gezorgd dat de bezoekers een route kunnen volgen over de begraafplaats. Met lichtjes zijn deze gemarkeerd en hoewel het donker is, kun je al bijna schuifelend even over het kerkhof lopen zonder dat het ook maar enigszins griezelig wordt. Daar zorgen de persoonlijke, liefdevolle herinneringen aan de overledenen wel voor.

Een lichtje op de rand van een graf langs de route

Geen overbodige luxe

De meeste mensen hebben een paraplu bij zich en dat is geen overbodige luxe. Hoewel het lichtjes regent, is het toch prettig om een regen werend scherm bij je te hebben. Tegelijkertijd maakt een bezoek op Lichtjesavond op het kerkhof dat ook weer speciaal met het geluid van regen dat tikt op een paraplu. Het is haast heilzaam om door de vochtige avondlucht te lopen.

Namen

Tijdens de dienst en na het koor dat zingt, worden de namen van de dit jaar overleden Zandvoortse inwoners genoemd. Bij het noemen van een naam wordt een kaarsje neergezet onder een boom. Het is een mooie plechtigheid, waarbij je een speld kunt horen vallen.

Oude gedeelte

Wie die avond over het oude kerkhof van de Algemene Begraafplaats Noorderduin heeft gelopen kan dit misschien wel beamen, want door de bomen met aan beide kanten lichtjes, is de duisternis een vriend van je. Even lopen en niet de enige zijn, omdat je denkt aan misschien wel je moeder, je vader, je oma of opa. En het is goed zo. Want ergens kijken ze liefdevol naar ons.

Hoe donker het ook kan zijn, er is op lichtjesavond een lichtpuntje in de duisternis

Reacties