Zandvoortse scholieren planten bomen in Zandvoort

Foto: Jaap Koper

Afgelopen week is het plantseizoen in Zandvoort is gestart, waarbij wethouder Joop Berendsen samen met kinderen van groep 8 van de Duinroos bomen hebben geplant op de hoek van de Voltastraat Kamerlingh – Onnesstraat. Voorafgaand aan het planten van de bomen is er een educatieve les geweest op school over bomen en biodiversiteit.

Lindebomen

De Zandvoortse kinderen hebben lindebomen geplant, omdat deze bomen volgens de gemeente de zeewind en droogte verdragen. De bomen zijn ook een voedselbron voor insecten zoals vlinders en bijen. Door de iepziekte zijn er volgens de gemeente afgelopen zomer helaas 70 bomen gekapt. Deze winter worden er daarom maar liefst 200 bomen geplant.

Nationale Boomfeestdag

De Nationale Boomfeestdag is op 18 maart 2020 waar kinderen van 9 en 10 jaar een boom planten. Volgens de organisatoren op die dag is het streven om elk kind in zijn of haar basisschooltijd minimaal één boom te laten planten (ieder kind een boom). Vaak is dit de eerste natuurervaring en wordt deze nooit meer vergeten. En als kinderen eenmaal enthousiast zijn gemaakt over de waarde van bomen en natuur, zullen zij deze kennis vroeger of later ook weer overbrengen op ouders of andere opvoeders.

Opvallend

Opvallend is het wel dat er op een woensdag in november is gekozen om bomen te planten. Normaal gesproken is het voorjaar de periode om te planten. Volgens de organisatoren van de Nationale Boomfeestdag wordt er niet gekozen voor het najaar omdat de natuureducatie meer in het teken staat van vallende bladeren en paddenstoelen. Het begin van het voorjaar staat meer voor het ontluiken van natuur.

Reacties