Beëindiging erfpacht panden Passage Zandvoort in handen van de rechter

Foto: Wim Meijer Fotografie

De beëindiging van de erfpacht voor de pandeigenaren aan de Zandvoortse Passage komt onder de rechter te liggen. Gisteren heeft onder meer het Haarlems Dagblad in een publicatie gemeld dat de gemeente weigert de erfpacht voort te zetten.

Raadsinformatiebrief

De regionale krant baseert zich op de raadsinformatiebrief van wethouder Ellen Verheij aan de gemeenteraad. Met die brief beantwoordt de wethouder ook de schriftelijke vragen van het CDA Zandvoort. Tijdens een raadscommissie vergadering vragen de Zandvoortse christen democraten zich af wat de wethouder gaat doen nu de erfpacht afloopt. Het CDA Zandvoort heeft in die vergadering de wethouder nog gewezen dat erfpachters en ondernemers een jaar kosteloos gebruik kunnen maken van de ruimtes.

Afgelopen

Volgens het CDA Zandvoort is dat inmiddels afgelopen en willen de Zandvoortse democraten weten wat Verheij nu gaat doen. In de brief laat Verheij weten dat zij in 2018 om op verzoek van de gemeenteraad een aantal tegemoetkomingen richting de erfpachters heeft voorgesteld en dat dit met hen dan wel hun vertegenwoordigers is besproken.

Voorstel

Daar is ook het voorstel om de panden in bruikleen te geven zonder dat erfpachters en ondernemers daarvoor hoeven te betalen voor de periode van één jaar. Dat geldt voor gevallen waar op het moment van einde erfpachtperiode een onderneming actief is. Volgens de wethouder biedt dit de ondernemer tijd voor het zoeken naar een nieuwe locatie. De gemeente neemt volgens Verheij ook de sloopkosten op zich als de erfpachter af ziet van verdere juridische stappen. Dit is weer vastgelegd in een vaststellingsovereenkomst.

Drie locaties

,,Inmiddels is van drie locaties de sleutel aan de gemeente overhandigd. De voormalig erfpachter van één hiervan, de voormalige Boomerang locatie, heeft een vaststellingsovereenkomst getekend en dit opstal is in opdracht van de gemeente gesloopt. De andere twee locaties heeft de gemeente in tijdelijke bruikleen gegeven, zodat er geen leegstand is. Naast deze drie locaties, zijn partijen niet ingegaan op de voorgestelde tegemoetkomingen”, laat Verheij weten aan de gemeenteraad.

Kosten

De wethouder stelt aan de gemeenteraad dat aan de voormalig erfpachters voorgestelde tegemoetkomingen vanuit de gemeente kosten met zich meebrengen. De kosten van de sloop zijn in de grondexploitatie van het Palacegebied opgenomen. Daarin zijn de bijkomende kosten voor tijdelijke maatregelen in meegenomen.
Raadsinformatiebrief

Geen overeenstemming

,,Met een flink aantal erfpachters is helaas geen overeenstemming bereikt en is het noodzakelijk dat de rechter zich uitspreekt over de verschillen van inzicht”, zegt Verheij. Volgens de wethouder vindt op 29 januari een kort geding plaats dat de gemeente heeft aangespannen over opheffing van het retentierecht waar een paar voormalige erfpachters zich op beroepen.

Zonder ondertekening van een bruikleenovereenkomst

,,Zij houden vast aan de locatie, zonder ondertekening van een bruikleenovereenkomst”, stelt de wethouder. De rechter zal zich op 25 februari 2020 gaan buigen over het standpunt van een aantal voormalig erfpachters dat zij recht hebben op verlenging van de erfpacht en of een schadevergoeding.

Uitkomst

Volgens de wethouder kan de uitkomst van het kort geding van invloed zijn op het al dan niet verlengen van de twee ondertekende bruikleenovereenkomsten. Passage 8 en 10 zijn in het verleden door de gemeente verkocht en de grond en het opstal zijn daar in eigendom van twee private partijen. De gemeente heeft verkennende overleggen gevoerd met deze eigenaren en zal stappen zetten om ook deze eigendommen te verwerven”,aalt Verheij aan de gemeenteraad weten.

Cookieinstellingen