KNRM Zandvoort gaat 30 keer de zee op voor reddingsacties

Foto: Jaap Koper

Het afgelopen jaar is de reddingsboot van de KNRM Zandvoort 30 keer er op uitgetrokken na een alarmering. Dat aantal is iets minder dan het jaar ervoor, hoewel dat nog altijd boven het gemiddelde ligt van de laatste jaren.

11 reddingsacties

De KNRM Zandvoort heeft over 2019 bij 11 reddingsacties hulp geboden. Dat is volgens de reddingsmaatschappij al dan niet gebeurd in samenwerking met andere lokale hulpdiensten. Daarnaast is de KNRM Zandvoort 15 keer gealarmeerd voor een zoekactie. In drie van die gevallen is het om loos alarm gegaan. In één geval is er door de hulpdiensten een medische evacuatie verzorgd bij een gewonde aan boord van een viskotter.

25 jaar Anne Poulisse

Een belangrijke hoofdrol is weggelegd voor de KNRM reddingboot Annie Poulisse die al 25 jaar het trotse bezit is van de reddingsmaatschappij. Op dinsdag 28 januari 1995 is deze boot officieel in gebruik genomen. Op diezelfde dag heeft mevrouw M. van Munster van Heuven-Sprenger van Eijck de boot gedoopt. Zij is de echtgenote van de toenmalige voorzitter van de KNRM.

Schenker

In de lange traditie die de KNRM Zandvoort heeft, krijgen alle reddingsboten de naam van de schenker mee. Dat gaat al sinds 1824 en kent al een lange traditie in Zandvoort. De huidige reddingsboot is destijds geschonken door de in Zandvoort wonende Annie Poulisse. Na haar overlijden laat mevrouw Poulisse een aanzienlijk bedrag na aan de KNRM Zandvoort. Van het bedrag heeft het reddingsstation een hypermoderne, aluminium reddingsboot uit de Valentijn-klasse aangeschaft. Zodoende prijkt de naam ‘Annie Poulisse’ op de boot.

Donateurs

Donateurs zijn belangrijk voor de KNRM. Ze zijn er volledig van afhankelijk en daardoor spelen naast donateurs ook giftgevers, sponsoren en erflaters een belangrijke rol bij de KNRM. Vrijwillige bijdragen van donateurs passen uitstekend bij de vrijwillige redders en de kosteloze hulpverlening.

28 vrijwilligers

Bij de KNRM Zandvoort zijn op dit moment 28 vrijwilligers actief betrokken. De KNRM is 24 uur per dag, 7 dagen per week paraat voor het redden en helpen van mensen in nood. Het KNRM station in Zandvoort vaart altijd met minimaal vier bemanningsleden. Dat zijn: een schipper, een motordrijver en twee opstappers. De Annie Poulisse biedt ruimte aan maximaal 50 geredden.

Reacties