Vraagtekens bij Groen Links Zandvoort van mogelijk vervoer van Formule 1 teams over strand

Foto: Jaap Koper

Een artikel in De Volkskrant over de mogelijke vervoer van Formule 1 teams over het strand tussen Noordwijk en Zandvoort is voor Groen Links Zandvoort aanleiding om schriftelijke vragen te stellen aan het college van de gemeente Zandvoort. Aanleiding is het nieuwsbericht ‘De Kortste Route – De Veiligste’ van de gemeente Noordwijk over drie Formule 1 teams die tijdens de Dutch Grand Prix in de badplaats verblijven.

Niet zomaar op de weg

Ook De Volkskrant besteedt aandacht aan het nieuws waarbij verantwoordelijk wethouder Roberto ter Hark zegt dat de gemeente Noordwijk de 3 F1 Teams niet zomaar de weg opstuurt. ,,Als je alle belangen weegt blijkt de kortste route de veiligste. We willen de impact op de natuur, de veiligheid van wandelaars en strandbezoekers minimaliseren. Met de aanvrager overleggen we dan ook over de voorwaarden voor de ontheffing”, zegt de Noordwijkse wethouder.

Strandreservaat Noordvoort

De tocht die de teams over het strand afleggen, gaat dwars door het strandreservaat Noordvoort wat op de gemeentegrens ligt tussen Noordwijk en Zandvoort. Vooral natuurbeschermer Leo Schaap die onder meer het initiatief heeft genomen voor het reservaat is uiterst kritisch. ,,Het is niet mijn conclusie”, zegt Schaap.

Bijval

Bijval krijgt Schaap ook, want Groen Links Zandvoort heeft het Zandvoortse gemeentebestuur ook gevraagd hoe het zit met dit bericht van de buurgemeente. ,,GroenLinks Zandvoort is not amused om het maar voorzichtig uit te drukken”, zegt voorman Karim El Gebaly van de lokale Groen Links fractie in Zandvoort.

Vraagtekens

Volgens El Gebaly zet zijn fractie grote vraagtekens bij de veiligheid. Het is niet alleen dat, want de progressieve raadsfractie denkt dat er de schade aan de natuur wordt toegebracht, omdat dit precies valt tijdens het broedseizoen van vogels en het geboorte seizoen van zeehonden.

Verzoek

Groen Links Zandvoort wil van het college onder meer weten of er een daadwerkelijk verzoek is gedaan door drie Formule 1 teams om via het strand te rijden tussen Zandvoort en Noordwijk, welke risico’s er zijn als het gaat om de veiligheid en wat de gemeente doet om dat risico te beperken.

Plan

Groen Links Zandvoort wil ook van het gemeentebestuur weten of zij op de hoogte zijn gebracht van het plan wat de gemeente Noordwijk heeft om de teams over het strand te vervoeren. Verder heeft de raadsfractie vragen over de regelgeving en welke gevolgen het heeft op het gebied van natuur en milieu. Als laatste wil Groen Links Zandvoort weten of er ook alternatieven zijn om de teams vanuit Noordwijk naar Zandvoort te vervoeren.

Reacties