Ook Zandvoortse college van burgemeester en wethouders staat vervoer Formule 1 teams over strand toe

Foto: Charles Duijff

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Zandvoort heeft net als de gemeente Noordwijk het voornemen om een ontheffing te verlenen voor het vervoer van de drie Formule 1 teams over het strand tussen Noordwijk en Zandvoort. Het besluit van de gemeente Noordwijk om het toe te staan heeft er toe geleid dat een aantal bezorgde natuurliefhebbers een petitie zijn gestart, omdat de teams het strandreservaat Noordvoort doorkruisen.

Niet blij

Het gemeentebestuur reageert met het voornemen voor een ontheffing op raadsvragen van Groen Link Zandvoort/Bentveld die niet blij zijn met het Noordwijkse besluit van het college in de buurgemeente. Bovendien heeft ook de gemeenteraad zich daar nu uitgesproken om een ontheffing te verlenen voor het vervoer van de teams over het strand.

Motie

In Zandvoort heeft die beslissing nog op zich laten wachten, maar volgens het Zandvoorts gemeentebestuur is er wel afstemming geweest met het gemeentebestuur van Noordwijk. In de gemeenteraadsvergadering van 25 februari hebben Groen Links, CDA, PvdA en D66 al aangekondigd een motie in te zullen gaan dienen over de kwestie.

Motief voor ontheffing

Het motief om de ontheffing te verlenen voor het vervoer over het strand, heeft volgens het college te maken dat er maar twee keer per dag gebruik wordt gemaakt van het strand. Dat is ’s ochtends en ’s avonds. Volgens het college van burgemeester en wethouders gaat het maar om tien voertuigen die over het strand gaan. Het gaat om de periode van 30 april tot en met 5 mei wat neerkomt op iets meer dan tien vervoersbewegingen.

Verkeersdrukte in Bollenstreek

Andere redenen om het vervoer toe te staan, heeft ook te maken met de verkeersdrukte in de Bollenstreek, omdat De Keukenhof op dat moment nog volop draait. Om alles via helikopters te laten verlopen, brengt een risico met zich mee als de weersomstandigheden dat niet toelaten om een dergelijke vlucht uit te laten voeren.

Warm avondje

Dat het een warm avondje is geweest voor de gemeenteraadsleden blijkt wel uit een actie van Extinction Rebellion. Leden van de actiegroep hebben voorafgaand aan de raadsvergadering een ‘die-in’ gehouden om hun ongenoegen over de ontheffing te laten blijken.

Ook akkoord

De gemeenteraad is ook akkoord gegaan met het voorstel van het Zandvoorts gemeentebestuur om de teams over het strand vanuit Noordwijk naar Zandvoort te laten komen. Het gaat wel onder de voorwaarden dat er geen ander vervoer (via de lucht of over de weg) mogelijk is. Alleen dan mogen de teams met hybride of elektrische voertuigen over het strand van Noordwijk naar Zandvoort rijden.

Niet de eerste keer voor een ontheffing

Toch zal het niet de eerste keer zijn dat er een ontheffing wordt verleend om over het strand van Noordwijk en Zandvoort te gaan met dergelijk vervoer. Hier gaat het om voertuigen, maar in een artikel van Omroep West staat dat er al eerder ontheffingen zijn verleend voor een ATB tocht over het strand en in september van het afgelopen jaar voor honderden kite surfers met daarbij acht volgwagens.

Cookieinstellingen