Zandvoortse horeca wil tegemoetkoming van gemeentelijke lasten

Foto: Jaap Koper

De gevolgen voor de Zandvoortse horeca door het Corona-virus zijn groot nu alle horecabedrijven tot en met 6 april dicht moeten blijven. Bijna tweederde van de beroepsbevolking van Zandvoort is volgens burgemeester David Moolenburgh in de horeca. Voor verschillende Zandvoortse horeca ondernemers aanleiding om een brief te sturen naar het college om aandacht te vragen voor hun problemen.

Volksgezondheid voorop

De Zandvoortse horeca ondernemers zien in de allereerste plaats dat de volksgezondheid voorop komt te staan. Ook de ondernemers volgens de ontwikkeling over de verspreiding van het aantal besmettingen en zeggend dat het ook pijn doet om te zien dat er mensen door de het virus komen te overlijden.

Liquiditeitsproblemen

Volgens de Zandvoortse horeca ondernemers zijn door de overheidsmaatregelen van 15 maart om alle eet-en drinkgelegenheden tot met 6 april, veel horecaondernemers in acute liquiditeitsproblemen gekomen. ,,Met 0% omzet tijdens de periode van sluiting en een verwachte omzetterugval van 50% over het hele jaar heen, heeft de horeca NU steunmaatregelen nodig. Niet alleen vanuit de landelijke overheid, maar juist ook vanuit de gemeente”, schrijven de horeca ondernemers naar de gemeente.

Opsomming

De Zandvoortse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland heeft een opsomming gegeven wat er volgens hen hard nodig is. Zo vindt de afdeling dat de gemeente zich meer in moet gaan spannen om ondernemers met liquiditeitsproblemen te ondersteunen en op gang te houden.

Huur

Een ander problemen vormt de huur van verschillende panden. Relatief gezien ligt de huur volgens de horeca ondernemers van de panden van horecabedrijven hoog. De ondernemers zullen het op prijs stellen dat de gemeente Zandvoort zich inspant om bij verhuurders een (tijdelijke) huurverlaging te realiseren.

Teveel

Dat het water aan de lippen staat blijkt wel dat elke gemeentelijke financiële last er momenteel voor de Zandvoortse horeca ondernemer er één teveel is. De ondernemers zien graag dat de gemeente Zandvoort de verschillende heffingen zoals WOZ, leges, precario en overige lasten kwijtscheldt voor de periode dat de sluiting/crisis voort duurt en betalingstermijnen verlengt. Een aantal goedwillende ondernemers heeft volgens de ondernemers al aan haar betalingsverplichtingen voldaan. Het voorstel is dat de gemeente Zandvoort hen het aanbod doet om die bedragen terug te storten.

Laag

Ook de ondernemers die logiesverstrekkers aanbieden betalen voorschotten op de heffing toeristenbelasting, maar door de lage bezettingsgraad van deze maand is er volgens de ondernemers zelfs leegstand in hotels. ,,Wij verzoeken de gemeente om een nieuwe start te maken in het baseren van de hoogte van de afdracht toeristenbelasting en ieder tot heden betaald voorschot terug te storten”, schrijven ze in hun brief aan het college van de gemeente Zandvoort.

Op het spel

Ook de strandpaviljoens hebben er last van. Dat komt door het hoge aantal paviljoens wat Zandvoort heeft tegenover andere plaatsen. Volgens de Zandvoortse horeca ondernemers staat er ook veel werkgelegenheid op het spel en heeft dat ook meer impact dan op de rest van het land,

Cookieinstellingen