NOS duikt het sportarchief in en komt met speciaal programma over de Grand Prix

Familie Racedag driven by Max Verstappen
Foto: Essay Produkties, Chris Schotanus

De NOS duikt in het sportarchief en komt met een speciaal programma over de Grand Prix, omdat immers vanaf morgen de Dutch Grand Prix moet plaatsvinden. Het is alleen anders gelopen met de uitbraak van het coronavirus. In plaats dat het nu moet gonzen van activiteiten is het haast winters stil in de badplaats. En dat in het voorjaar.

(tekst: Jaap Koper)

Zelf gezegd

Het is zoals burgemeester David Moolenburgh min of meer zelf heeft gezegd. Volgens de burgemeester is het in Zandvoort rustig, maar hoort dat het niet te zijn en moet de badplaats leven in dit jaargetijde. Er is heel veel voor werk gedaan. De draaiboeken zijn geschreven, maar sinds 15 maart wapent Nederland zich om het virus in te dammen.

Weerslag

Dat heeft ook zijn weerslag op het Circuit Zandvoort. Bij de start van het Formule 1 seizoen, ziet algemeen directeur Robert van Overdijk de bui al een klein beetje hangen. Het is niets wat hij niet in de hand heeft. Niet alleen Van Overdijk heeft er geen invloed op, maar ook al die mensen die bezig zijn geweest om de baan te krijgen zoals die er nu bij ligt.

Tribunes

Waar nu tribunes moeten staan, heerst er slechts de stilte en is het verkeer verderop enigszins te horen. Waar eigenlijk het geluid van Formule 1 wagens door de duinen hebben moeten klinken, hoor je slechts de wind en de vogels. Het contrast kan niet groter zijn, maar wellicht is de Formule 1 hymne in de verte nog te horen.

Spel

Wie al een indruk wil hebben hoe her uit heeft kunnen zie, kan op You Tube een kijkje nemen. Het You Tube kanaal F1® Games From Codemasters heeft al wat vrijgegeven hoe het nieuwe Formule 1 spel door de FIA eruit zal zien en daar staat ook Zandvoort op. Het geeft echt een realistisch beeld hoe het eruit heeft kunnen zien dit weekend.

Herinneringen ophalen

Het is alleen anders, want nu de race is uitgesteld tot een later moment, zal NOS Studio Sport toch komende zondagmiddag vanaf 15.00 op het Circuit Zandvoort zijn. Daar zal Dione de Graaff samen met Jan Lammers en Gijs van Lennep de herinneringen ophalen van eerdere Formule 1 races op het Zandvoortse asfalt. Dit gebeurt met beelden van spectaculaire races, interviews en achtergrondreportages. Stuiterende banden, angstaanjagende crashes en schitterende inhaalmanoeuvres. A Day At The Races door de jaren heen.

Beelden Aerial Footage Holland

Foto: Essay Produkties, Chris Schotanus.

 

Reacties