Gefronste wenkbrauwen bij politieke crisis rondom ontsluitingsweg Circuit Zandvoort

De politieke crisis die afgelopen week is ontstaan bij het ingediende amendement door D66 Zandvoort, PVV Zandvoort en Groen Links Zandvoort/Bentveld, rondom de ontsluitingsweg bij het Circuit Zandvoort. Nadat het amendement in stemming is gekomen, sluit ook OuderenPartij Zandvoort bij de indieners aan. De vier partijen willen geen ruimere vergunning voor het gebruik van deze weg die loopt vanaf de Boulevard Barnaart naar het Zandvoortse circuit. Het amendement heeft tot grote irritatie geleid bij verantwoordelijk wethouder Ellen Verheij.

Formule 1

De ontsluitingsweg behoort tot het onderwerp over de financiële verantwoording van de Formule 1. De vier partijen willen dat de wethouder binnen strakke grenzen de onderhandelingen hervat met het circuit, maar vooral ook met de provincie. De wethouder wil ruimte om compromissen te kunnen sluiten en krijgt daarbij de steun van haar twee collega wethouders. Daarmee staat de zaak min of meer op scherp.

Gefronste wenkbrauwen

Het levert de nodige gefronste wenkbrauwen op bij de VVD Zandvoort en de PvdA Zandvoort die vinden dat Zandvoort nu niet een politieke crisis kan gebruiken. De sociaal democraten zijn al behoorlijk kritisch geweest als het gaat om het proces over de ontsluitingsweg en stellen dat het Zandvoortse circuit zich aan de afspraken houdt die eerder zijn gemaakt. Ook de VVD Zandvoort zegt dat.

Zonder voorwaarden

Uit de mond van raadslid Belinda Göransson is het geld zonder voorwaarden beschikbaar gesteld, hetzelfde wat ook bij de PvdA Zandvoort doorklinkt. Het verlenen van een vergunning is aan het college, en niet aan de gemeenteraad. Ook noemt het liberale raadslid het niet zakelijk om voor 500.000 euro een weg aan te leggen en die in totaal voor 9 dagen te gebruiken. Een zeer dure weg – kosten 55.000 euro per dag.

Blamage

De PvdA Zandvoort noemt het een blamage wat er is gebeurd, zeker in de tijd met een coronacrisis. Een zelfde soort geluid klinkt ook door bij de Zandvoortse liberalen. ,,Hoewel het natuurlijk diep triest is dat Zandvoort in een zoveelste crisis is gestort, juist nu, kunnen we hier niet te lang bij stil staan”, zegt VVD Zandvoort voorman Martijn Hendriks.

Een ding bezig

Hendriks houdt zich iedere dag maar met één ding bezig. Dat is voor de inwoners van Zandvoort zijn die in deze onzekere tijden volgens hem veel voor hun kiezen krijgen. ,,Dat betekent dat we eerlijk moeten zijn, onze afspraken na moeten komen en met zoveel mogelijk mensen en partijen moeten samenwerken om goed door de coronacrisis te komen. Er is geen tijd te verliezen. We kunnen niet nóg een crisis gebruiken”, zegt Hendriks.

Ondernemers

Net als de Zandvoortse politiek roeren ook de Zandvoortse ondernemers zich. Tijdens de uitzending van Goedemorgen Zandvoort laat ook Peter Tromp namens de Zandvoortse ondernemers zich kritisch uit over de vier partijen die vasthouden aan hun amendement. Voor Tromp geldt dat andere zaken nu belangrijker zijn dan een politieke crisis.

Cookieinstellingen