Formatieklus voor nieuw college Zandvoort door Eric van der Burg heeft langer geduurd dan gedacht

Foto: Wim Meijer Fotografie

Nu er een principe akkoord ligt voor de vorming van een nieuw college, is er een eind gekomen aan de formatieklus van Eric van der Burg die iets meer dan twee weken heeft geduurd. Afgelopen vrijdagavond zijn de gesprekken afgerond en gaan de VVD, D66, CDA, PvdA en Gemeentebelangen Zandvoort de laatste twee jaar een coalitie vormen naar de raadsverkiezingen van 2022.

(bron: ZFM Zandvoort/tekst: Jaap Koper)

Onderhandelaarsresultaat

Volgens de formateur ligt er nu een onderhandelaarsresultaat, waarbij de laatste details door de partijen worden ingevuld. Zo zal de PvdA Zandvoort het principe akkoord met een positief resultaat gaan voorleggen aan de leden. Als het aan Van der Burg ligt, kan de gemeenteraad bij de vergadering van 30 juni het akkoord ook vaststellen waarbij dan ook de wethouders kunnen worden geïnstalleerd.

Twee wethouders bekend

Twee van drie wethouders komen naar alle waarschijnlijkheid weer terug in het college. Dat zijn VVD wethouder Ellen Verheij en CDA wethouder Gert-Jan Bluijs. Voor D66 Zandvoort is die invulling nog onbekend, omdat de partij een procedure is gestart om tot een nieuwe wethouder te komen. Als het meezit is die ook bekend rond 30 juni en als het tegen zit, zal deze wethouder later worden geïnstalleerd.

Einde

Met de komst van de wethouders is ook een einde gekomen aan de taken die burgemeester David Moolenburgh heeft moeten overnemen van de opgestapte wethouders. ,,Dat is ook buitengeownn belangrijk”, zegt Van der Burg. Daarbij gaat het hem om drie dingen waarom het onwenselijk is dat Moolenburgh alle taken heeft moeten uitvoeren. Volgens Van der Burg kan de burgemeester ziek worden, heeft hij recht op vakantie en heeft hij ook zijn handen vol aan het ambt van burgemeester, zoals het bewaken van de openbare orde en veiligheid.

Portefeuilleverdeling

De portefeuilleverdeling is bekend, maar Van der Burg wil wachten tot de daadwerkelijke invulling heeft plaatsgevonden. De formateur verwacht dat dit rond woensdag of donderdag formeel is afgerond en dat dan naar buiten wordt gebracht welke wethouder wat gaat krijgen.

Gesprekken

De formatie heeft langer geduurd door het karakter van de gesprekken. Dat zijn volgens Van der Burg pittige gesprekken ,,Het heeft langer geduurd, dan iedereen heeft gedacht”, zegt Van der Burg daarover. Volgens hem is dat ook goed dat deze gesprekken verder zijn uitgediept, omdat anders het risico bestaat dat wanneer zaken niet goed zijn uitgesproken kunnen leiden tot spanningen in een nieuw college.

 

 

 

Reacties

Cookieinstellingen