Handhavers krijgen als proef korte wapenstok mee in Zandvoort

Foto: Wim Meijer Fotografie

De gemeente Zandvoort gaat de buitengewone opsporingsambtenaren uitrusten met een korte wapenstok. Het gaat om een proef, waarbij burgemeester David Moolenburgh zich namens de gemeente Zandvoort heeft aangemeld bij het ministerie van Justitie en Veiligheid. ,,Ook Zandvoort wil de veiligheid van de handhavers vergroten en ziet hiervoor in de proef met de wapenstok een goede kans. Om deze reden was het college van Zandvoort voor de aanmelding voor deze proef vanuit Haarlem”, zegt burgemeester David Moolenburgh.

Eigen aanmelding

De gemeente Zandvoort heeft een eigen aanmelding moeten doen in september, omdat de handhavers in dienst van de gemeente Haarlem. Om die reden heeft burgemeester Moolenburgh op het laatste moment nog een brief gestuurd aan de Minister met het verzoek deel te kunnen nemen aan deze pilot met de korte wapenstok. Dat is gebeurd na een akkoord vanuit de lokale driehoek met onder meer de politie. De belangrijkste redenen om mee te doen met deze proef is het toegenomen fysiek en verbaal geweld tegen handhavers, de toenemende overlast, met name de afgelopen zomer en de steeds grotere roep vanuit de maatschappij om meer te handhaven.

Grootstedelijke problematiek

Een andere belangrijke reden waarom Zandvoort de aanvraag heeft gedan, is dat zij als kleine gemeente te maken heeft met grootstedelijke problematiek. ,,Het lijkt ons goed als ook een gemeente als Zandvoort deelneemt aan deze proef zodat deze representatief is voor meer gemeenten in Nederland en zich niet alleen tot de grote steden beperkt”, zegt Moolenburgh.

Haarlem doet niet mee

In de eerste week van oktober is de proef met de korte wapenstok besproken in de commissie Bestuur van de gemeente Haarlem. De commissie in Haarlem is geen voorstander van deelname aan de pilot, omdat zij de korte wapenstok niet ziet als een verdedigingsmiddel. Verder wil de Haarlemse commissie het preventieve effect van de bodycams afwachten. Om die reden heeft burgemeester Jos Wienen van Haarlem het verzoek tot deelname aan de pilot ingetrokken.

Wel deelname door Zandvoort

,,Ons college is echter van mening dat het zinvol is dat Zandvoort aan deze pilot deelneemt om een zo goed mogelijk beeld te krijgen of de korte wapenstok een effectief middel is om de veiligheid van de handhavers te vergroten. Daarbij is het van belang dat in de proef ook een kleine, toeristische gemeente als Zandvoort in de pilot is vertegenwoordigd”, zegt Moolenburgh.

Cookieinstellingen