Faunabeheereenheid Noord-Holland wil nog 4000 damherten afschieten in Amsterdamse Waterleidingduinen

Als het aan de Faunabeheereenheid Noord-Holland ligt zullen er de komende twee jaar in het nieuwe beheerplan nog eens 4000 damherten worden afgeschoten in de Amsterdamse Waterleidingduinen. In Het Parool spreekt de beheereenheid dat het afschot moet worden opgevoerd om de populatie verder terug te dringen.

(bron: Het Parool)

Extra maatregelen

Om het de extra afschot te kunnen uitvoeren zijn wel extra maatregelen nodig. De Faunabeheereenheid wil onder meer voor het jachtseizoen drie maanden naar voren te halen. Nu begint het seizoen in november, maar de beheereenheid wil dat al in augustus laten in gaan. Verder wil de Faunabeheereenheid dat de huidige limiet van maximaal honderd dieren per week wordt losgelaten en moeten de dieren zeven dagen per week kunnen worden geschoten. Het afschot moet gebeuren met geluidsdempers.

Niets overhaasten

Gedeputeerde Staten van Noord-Holland gaan niets overhaasten en nemen de tijd om het voorstel van het beheerplan te beoordelen. Het provinciebestuur kan zelf een besluit nemen over het beheerplan, maar legt vanwege de gevoeligheid het ook voor aan de provinciale staten van Noord-Holland. Dat is tegelijk ook pikant, want Groen Links die nu deelneemt in het provinciebestuur de grootste fractie heeft, is als oppositiepartij in de vorige bestuursperiode een tegenstander geweest van de jacht in de Amsterdamse Waterleidingduinen.

Reacties