Ouderenpartij Zandvoort komt met aanvullende suggesties om indirect leed corona te verzachten

Foto: Pixabay

De Ouderenpartij Zandvoort (OPZ) heeft nagedacht om het indirecte leed wat corona veroorzaakt draaglijker te maken en komt met tien punten om de maatregelen verder vorm te geven. Het gaat niet alleen om maatschappelijke ondersteuning, maar ook om financiële tegemoetkomingen voor zowel ondernemers als inwoners in de badplaats.

Coronacoach

Een van de voorstellen is het aanstellen van een coronacoach voor ondernemers en ZZP’ers. De Coronacoach werkt volgens de grootste raadsfractie drempelverlagend door ondernemers actief te benaderen en te wijzen op mogelijkheden en hoe van het omvangrijke maatregelenpakket gebruik te kunnen maken. Met coaches wordt ook gekeken hoe reëel de toekomst van een onderneming is, en welke hulp kan worden geboden om te zorgen voor een snelle vergroting of volledig herstel van het inkomen uit de eigen onderneming ofwel zelfstandigen begeleiden naar (tijdelijk) werk in loondienst.

Hulp voor zelfstandigen en kleine ondernemers

De reden waarom een dergelijke coach moet komen heeft vooral te maken met het beroep die deze zelfstandigen en kleine ondernemers op de bijstand doen, doordat ze door de beperkende maatregelen hun onderneming niet op hun gewenste manier kunnen voortzetten vanwege die maatregelen. Ook helpt het volgens de OPZ als bijvoorbeeld de gemeente Zandvoort geen precario voor 2021 en 2022 gaat heffen. Het voorstel is om deze gemeentelijke belasting voor 2021 en 2022 terug te brengen naar nul als extra financieel steuntje in de rug voor Zandvoortse ondernemers.

Subsidie

Een andere manier om de inwoners en ook de inwoners die een laag inkomen hebben tegemoet te komen, is het verstrekken van enkele subsidies, zoals een subsidie voor de voedselbank. OPZ verwacht dat nu of op termijn het aantal gebruikers zal gaan toenemen en dan is een extraatje voor deze gebruikers op zijn plaats.

Sportverenigingen

OPZ denkt ook aan een subsidie op het lidmaatschap van Zandvoortse sportverenigingen. Een van de inkomsten van sportverenigingen is de contributie van leden. Die leden hebben gedurende twee periodes niet in competitie verband kunnen sporten en vaak geen of aangepaste trainingen gehad. Het kan voortkomen dat deze leden niet of gedeeltelijk hun contributie voldoen ofwel hun lidmaatschap nu of volgend seizoen gaan opzeggen. De trouwe leden die lid blijven en hun contributies hebben voldaan ontvangen in seizoen 2021/ 2022 een korting op hun lidmaatschap van 50%. Het totaal bedrag wordt als een subsidie verstrekt aan de verenigingen. Volgens OPZ worden op deze manier twee vliegen in één klap geslagen. Het ledenbestand blijft op niveau en leden worden financieel ondersteunt voor de gemiste sport activiteiten

Andere suggesties

Verder komen suggesties als een Cultuurpas 2020 – 2021 voor iedere ingezetene van de gemeente Zandvoort voorbij, maar ook ondersteuning van maatschappelijke activiteiten, sponsor activiteiten voor senioren en jongeren, uitbesteding en inkoop aan lokale ondernemers, het stimuleren en faciliteren van een digitale samenleving en een vrijstelling voor 2021 tot en met 2023 van afdracht aan het Innovatiefonds. Bij dat laatste geeft dat volgens OPZ de ondernemers een financiële ruimte met drie jaar vrijstelling van afdracht aan het innovatiefonds, welke hierdoor volledig voor rekening komen van de gemeente.

Cookieinstellingen