Gemeente Zandvoort onderhandelt verder met Circuit Zandvoort over nieuwe overeenkomst erfpacht

De gemeente Zandvoort onderhandelt verder met het Circuit Zandvoort over een nieuwe overeenkomst voor de erfpacht van het circuitterrein aan het eind van de Burgmeester van Alphenstraat. Eerder hebben de Ouderenpartij Zandvoort (OPZ) en VVD Zandvoort vragen gesteld waarom het college een nieuwe erfpachtovereenkomst met het Zandvoortse circuit wil.

Toekomstige ontwikkelingen

Volgens wethouders Gert-Jan Bluijs en Raymond van Haeften die over het circuit gaan, heeft alles te maken met de toekomstige ontwikkelingen van het terrein. Beide wethouders zeggen dat de gemeente de intentie heeft om de toekomstige ontwikkelingen van het circuit vast te leggen in deze nieuwe overeenkomst. ,,Hierbij moet worden gedacht aan gewijzigde bouwvolumes, zoals een mogelijke toevoeging van een hotel, de wijze van gebruik van de uitgegeven grond en de mogelijke wijziging van de duur van de grondwaardeherziening”, zeggen de wethouders. Het gebruik van de grond heeft vooral betrekking op bijvoorbeeld een stuk bebouwing of dat de huidige exploitant het onbebouwd laat en er iets anders mee gaat doen.

Erfpacht is gebaseerd op het huidige gebruik

Een belangrijk punt is de lagere canon die volgens OPZ en VVD structureel is verwerkt in de inmiddels door de raad vastgestelde begroting van 2021 tot en met 2025. Bluijs en van Haeften laten de gemeenteraad weten dat de erfpacht is gebaseerd op het huidige gebruik en inrichting van het terrein. ,,Over de gevolgen van een gewijzigd gebruik, inrichting en/of wijziging van bouwvolumes bevinden wij ons in de onderhandelingsfase en is nog niet alles uitgekristalliseerd. De onderhandelingen kunnen daarom leiden tot een wijziging van de erfpacht voor de komende jaren”, zeggen de wethouders.

Exploitatie

Niet alleen de canon is een vraagteken bij OPZ en VVD. Als het gaat om de exploitatie hebben de grootste raadsfractie en de Zandvoortse liberalen ook een vraag over de exploitatie van het Circuit Zandvoort. Beide fracties nemen aan dat ondanks het binnenhalen van de Formule 1 er niet direct een positief exploitatie scenario is te verwachten. OPZ en VVD vinden dat bij een negatief resultaat, deze voor de rekening van de gemeente Zandvoort is. De twee partijen willen weten of de cijfers uit de presentatie van de directie van de erfpachtnemer aan de raad waar op dat moment met een bezoekersaantal van ca. 60.000 een klein verlies is voorzien, terwijl er bij een aantal van ca. 100.000 per dag is toegestaan zoals bij de Formule 1 waardoor de aanname is gerechtvaardigd dat het kleine verlies kan worden omgezet in een stevige winst. Op dat punt willen OPZ en VVD een onderbouwing ontvangen bij de presentatie van de directie van het circuit aan de raad.

Bezoekersaantallen en winstverwachting is zaak van Circuit Zandvoort

Bluijs en van Haeften zeggen dat de inschatting van bezoekersaantallen en winstverwachting een zaak is van het Circuit Zandvoort. De wethouders kunnen die vraag niet beantwoorden. Het Zandvoortse circuit heeft volgens Bluijs en van Haeften geen kopie van de presentatie afgegeven. Wel zullen de wethouders aan de directie van het circuit vragen om de raad hierover te informeren.

Cookieinstellingen