De vaststellingsovereenkomst die de gemeente Zandvoort met
Bad Zandvoort wil sluiten over de aankoop van onder meer de grond en daaruit voortvloeiend de bouw op het plein zal voorlopig op zich laten wachten. Afgelopen week heeft de gemeente Zandvoort in
antwoord op een aantal schriftelijke
vragen en
vervolgvragen van de Ouderenpartij Zandvoort (OPZ) over de voortgang van het project duidelijkheid gegeven, waarbij het vooral draait om de residuele grondwaarde van het plein aan de Westerparkstraat.
Slepend verhaal
Bad Zandvoort heeft in
een brief van medio december zich uitgesproken over de gesprekken die met wethouder
Gert-Jan Bluijs zijn gevoerd over het
Watertorenplein, dat inmiddels voor de gemeente een slepend verhaal dreigt te gaan worden. Het meningsverschil tussen beide partijen zit in de residuele grondwaarde van het plein waar een verschil in de hoogte van de waarde zit. Volgens Dirk Berkhout van Bad Zandvoort is het verschil veroorzaakt door de totale bouwkostensom.
Rekentabel is niet onafhankelijk tot stand gekomen
Volgens wethouder Bluijs heeft de gemeente Zandvoort met Bad Zandvoort in de vaststellingsovereenkomst afgesproken om via enkele stappen tot een verkoop van de gronden van het Watertorenplein te komen . ,,Bad Zandvoort zou eerst met een aanbieding komen op basis van residuele grondwaardeberekening en op basis van de door haar gewenste rekentabel. Deze rekentabel is als bijlage aan de vaststellingsovereenkomst gehecht.
Deze aanbieding is op basis van eigen invulling en komt daarmee niet onafhankelijk tot stand ", zegt Bluijs over het meningsverschil van de residuele grondwaarde.
Financieel risico
Een belangrijk punt die de OPZ aanhaalt is het financiële risico die de gemeente Zandvoort loopt nu er nog geen waardebepaling heeft plaatsgevonden. OPZ wil duidelijkheid hebben of de taxatie bindend is verklaard tussen de partijen. Als dat niet het geval is, willen de senioren in de raad weten wat dan de onderbouwing is van dat financieel risico. De grootste raadsfractie wil weten of dat gelijk of hoger is dan de uitkomst van het verschil tussen de residuele grondwaarde die in een de verschillende scenario's wordt geschetst en waarbij taxatie en een gepresenteerd bod van een marktpartij een rol spelen.
Nadelige uitkomst voor één van de partijen
Op dat laatste zegt Bluijs dat beide partijen een risico lopen wat vooral zit in de laatste waardering van de grond. ,,Voor één van de twee partijen zal de uitkomst nadelig zijn. Van belang is dat een marktconforme prijs wordt vastgesteld zodat verkoop transparant en binnen de regels van het staatsteunrecht kan plaatsvinden", zegt Bluijs. Zeker ook als blijkt uit de correspondentie dat er mogelijkerwijs advocaten zich gaan mengen in het verschil van mening tussen Bad Zandvoort en de gemeente.