Verkiezingen begonnen

Foto: Jaap Koper

De verkiezingen voor de Tweede Kamer zijn vandaag begonnen met een aantal stembureau’s in Zandvoort waar op maandag en dinsdag vooral ouderen en mensen die een kwetsbare gezondheid hebben hun stem uit kunnen brengen. Burgemeester David Moolenburgh heeft het stembureau in wijkcentrum De Blauwe Tram al een bezoek gebracht.

Hilarisch

Dat begint al hilarisch als Moolenburgh het stemlokaal binnenkomt, waarbij één van de leden van het stembureau vraagt: ‘U bent?’. De beste man van het stembureau heeft de burgmeester niet direct in de gaten, omdat hij een mondkapje draagt. Uiteindelijk moet er dan ook gelachen worden, ondanks de coronamaatregelen.

De stemhokjes in de Blauwe Tram

Praatje

Het praatje gaat vooral over hoeveel mensen er zijn geweest. Toch hebben een aantal Zandvoorters al de moeite genomen om naar De Blauwe Tram te komen om daar hun stem uit te brengen. Bij het stemmen letten de leden van het stembureau erop dat iedereen zich aan de maatregelen houdt. Een wat oudere man die zijn stem uitbrengt heeft even zijn mondkapje naar beneden geduwd, maar krijgt het vriendelijke verzoek om die toch weer even voor zijn mond en neus te doen, vanwege de aanwezigheid van anderen in de ruimte.

De maatregelen in beeld

Veiligheid en gastvrouwen

Aan de veiligheid is gedacht. Met een speciale looproute kan elke stemgerechtigde zien hoe je met de maatregelen een geldige stem kunt uitbrengen. In beide stembureau’s zijn ook gastvrouwen te vinden met een hesje. Deze dames zorgen ervoor dat het niet te druk wordt in het stemlokaal en houden de naleving van de coronamaatregelen in de gaten. Bovendien is er bij het stembureau van Pluspunt ook een mobiel stembureau aanwezig.

De mobiele stembus

Bezoeken op de fiets

Voor Moolenburgh is het een dag van bezoeken afleggen bij de stemlokalen in zijn gemeente. Met rugzak en de fiets van zijn vrouw beweegt de muzikale burgemeester zich door het dorp. In dat op zicht lijkt Moolenburgh op premier Mark Rutte die met de fiets naar het Catshuis komt. In Zandvoort is dat geen probleem, omdat alles op fietsafstand is te doen. Moolenburgh moet wel zuinig zijn op de fiets, want ja…zijn vrouw wil dat hij de fiets in onbeschadigde staat terugbrengt.

Reacties