Formule 1-race van Zandvoort schadelijker voor natuur dan eerder aangenomen

Foto: Wim Meijer Fotografie

Nieuwe berekeningen van bureau Apollon-milieu tonen aan dat stikstofdepositie van de raceactiviteiten op het Circuit van Zandvoort beduidend hoger is dan in de berekeningen op basis waarvan de vergunning voor de Formule 1-race is afgegeven.

(persbericht Stichting Duinbehoud)

Effect

Het effect van de Formule 1-race van Zandvoort op de natuur in het naastliggende duingebied zou veel groter zijn dan tot voor kort werd aangenomen. Dat blijkt uit de nieuwste berekeningen van de stikstofdepositie van de raceactiviteiten op het Circuit van Zandvoort. De berekeningen zijn uitgevoerd door bureau Apollon-milieu in opdracht van de natuurorganisaties Stichting Duinbehoud, Rust bij de Kust en Mobilisation for the Environment.

In beroep

De natuurorganisaties waren al eerder bij de rechtbank Noord-Holland in beroep gegaan tegen de natuurvergunning voor de Formule 1 in Zandvoort. Tijdens de beroepszaak uitten zij hun bedenkingen bij de stikstofberekeningen van het Circuit Park Zandvoort. Die berekeningen laten zien dat er met de komst van de Formule 1 minder stikstof neerkomt in het duingebied dan in de oude situatie.

Stikstofdepositie

Voor de provincie Noord-Holland was de veronderstelde afname van de stikstofdepositie reden om een vergunning af te geven aan het Circuit Park Zandvoort. De natuurorganisaties plaatsten echter grote vraagtekens bij de berekeningen, omdat Formule 1-raceauto’s bekendstaan om hun hoge stikstofuitstoot.

Nieuwe berekeningen

Uit de nieuwe berekeningen van Apollon-milieu zou nu blijken dat voor de stikstofuitstoot van Formule 1-raceauto’s onjuiste getallen zijn gebruikt. Er zou gerekend zijn met de uitstoot van Amerikaanse auto’s uit de jaren 50. De raceauto’s van nu rijden sneller en hebben een groter motorvermogen. Daardoor hebben ze een veel hogere uitstoot van stikstof.

Berekeningen

De berekeningen van Apollon-milieu laten zien dat de stikstofdepositie op het duingebied niet afneemt, maar jaarlijks kan toenemen met meer dan 20 mol per hectare. Dit is een toename van meer dan 15% ten opzichte van de huidige situatie. Voor het duingebied, dat nu al last heeft van een veel te hoge stikstofdepositie, is dat een ongewenste situatie. De biodiversiteit in het gebied gaat daardoor verder achteruit.

Toegevoegd

De natuurorganisaties hebben het rapport van Apollon-milieu toegevoegd aan het dossier in de lopende beroepszaak bij de rechtbank Noord-Holland. De rechtbank moet beoordelen welke van de twee berekeningen het best de realiteit weergeeft.

Cookieinstellingen