Update corona-ontwikkelingen regio Kennemerland per 28 mei

Foto: Pixabay - streetview

In de wekelijkse corona-update van GGD Kennemerland aandacht voor het vaccinatietraject, de wekelijkse cijfers en rookstopadvies in Beverwijk.

Ruim 200.000 prikken gezet in Kennemerland
GGD Kennemerland heeft in totaal inmiddels ruim 200.000 vaccinaties gezet. Afgelopen week werden in de regio 28.360 vaccinaties gezet. Dat zijn er 69 meer dan de week ervoor. Komende week zal dat aantal nog verder toenemen en worden er meer dan 30.000 slots opengezet.

In de periode van 7 januari t/m 26 mei zijn er 127.726 inwoners van GGD-regio Kennemerland gevaccineerd door een GGD (23.225 per 100.000 inwoners). Van de gevaccineerde inwoners zijn 69.609 (54%) deels gevaccineerd (1 prik) en 58.117 (46%) volledig gevaccineerd (2 prikken) door een GGD.

Aangezien er steeds meer vaccins beschikbaar komen, gaat het vaccinatietempo nog verder omhoog. Mensen uit 1974 en 1975 kunnen daardoor vanaf 28 mei online een afspraak maken voor vaccinatie met een mRNA-vaccin. Inplannen kan via www.coronavaccinatie-afspraak.nl.

GGD Kennemerland heeft op dit moment zes vaccinatielocaties. Inwoners met een uitnodiging kunnen terecht in Badhoevedorp (P4 Lang Parkeren Schiphol), Haarlem (Kennemer Sportcenter) en Beverwijk (P0 Bazaar), Zandvoort (braakliggend terrein naast Tolweg 10), Uitgeest (Sportcentrum De Zien) en IJmuiden (voormalig tenniscentrum aan de Dokweg).

Wekelijkse cijfers

  • Deze week (20 t/m 26 mei) waren er in Kennemerland 546 nieuwe besmettingen (99 per 100.000 inwoners). Dit zijn er 160 minder dan vorige week (-23%).
  • Deze week (20 t/m 26 mei) zijn er 8.013 testen afgenomen door GGD Kennemerland. Dit zijn er 1.136 minder dan vorige week (-14%).

Inwoners uit de regio Kennemerland kunnen zich laten testen in Haarlem, Beverwijk en bij P4 Lang Parkeren Schiphol. Een mobiele testbus staat tenslotte in wisselende gemeenten. Sinds vorige week staat in Haarlem bij de Kathedrale Basiliek St. Bavo aan het Jos Cuypersplein een mobiele testlocatie waar mensen ook zonder afspraak terecht kunnen voor een test.

Rookstopadvies bij vaccinatielocatie Beverwijk
Vanaf woensdag 2 juni biedt GGD Kennemerland op vaccinatielocatie in Beverwijk gratis rookstopadvies aan. Rokers die gevaccineerd zijn, worden geïnformeerd over de mogelijkheden om te bellen met de stoplijn en de gratis hulp die er voor hen beschikbaar is.

Een eerdere pilot bij de mobiele testlocatie toonde aan dat mensen positief reageren op het aanbod en graag gebruik maken van de hulp. Uit onderzoek blijkt dat een stopadvies rokers ondersteunt en stimuleert om een stoppoging te ondernemen.

Corona is een goede aanleiding om het gesprek over roken aan te gaan. Rokers hebben meer kans om besmet te raken en er is steeds meer bewijs dat mensen die COVID-19 hebben en roken, een grotere kans lopen op ernstige complicaties en op overlijden.

Reacties