Gemeente Zandvoort maakt zich zorgen over ontwikkelingen in het gemeentefonds voor kustgemeenten

Foto: PxHere

Het college van de gemeente Zandvoort maakt zich zorgen over de ontwikkelingen in het gemeentefonds voor kustgemeenten en maakt dit kenbaar aan andere gemeenten aan de kust. Namens het college wil wethouder Gert-Jan Bluijs weten hoe zijn collega’s aan de kust denken over deze ontwikkelingen, waarbij de wethouder er vanuit gaat dat zijn zorgen worden gedeeld door de andere kustgemeenten.

‘Zandvoort kan extra middelen genereren’

,,Gezien de positie van Zandvoort, kunnen wij inderdaad extra middelen genereren, zoals door het verhogen van de tarieven op Parkeren, Pachten en Toeristenbelasting en andere heffingen. Tegelijkertijd is de realiteit dat deze verhogingen nu al noodzakelijk dreigen te worden om ons huishoudboekje op orde te brengen en houden, nog zonder dat wij geconfronteerd zijn met een korting op het gemeentefonds”, zegt Bluijs.

Gevolgen kunnen overzien

De wethouder vraagt zich daarbij af wat een grote kostenverhoging is voor de bezoekers en inwoners, waartoe de Rijksoverheid de kustgemeenten min of meer wil verplichten. De wethouder wil onder meer weten wat deze ontwikkelingen uit het gemeentefonds betekenen voor de concurrentiepositie en de gastvrijheid aan de dag- en verblijftoeristen die de verschillende kustgemeenten ontvangen in het jaar.

‘Infrastructuur brengt al extra kosten met zich mee’

,,Eigen aan een kustgemeente is dat inwoners uit het hele land gebruik maken van onze faciliteiten voor hun vrijetijdsbesteding. Onze infrastructuur is daar op ingericht en dit brengt al extra kosten met zich mee. Het kan dan niet zo zijn dat deze maatschappelijke en sociale functie gezien wordt als een verdienmodel en dat daarom extra kortingen op gemeentefonds gerechtvaardigd zouden zijn”, zegt Bluijs.

Reacties