Update corona-ontwikkelingen regio Kennemerland per 16 juli

Foto: Pixabay / VRK

KIn de wekelijkse corona-update van GGD Kennemerland aandacht voor het vaccinatietraject, de wekelijkse cijfers, zelftesten voor reizigers op Schiphol en vaccineren zonder afspraak in Beverwijk.

Ruim 500.000 vaccinaties gezet door GGD Kennemerland
In de periode van 15 januari t/m 14 juli zijn er 507.727 vaccinaties gezet door GGD Kennemerland, waarvan 338.223 eerste prikken (67%) en 169.435 tweede prikken (33%).

Deze week (8 t/m 14 juli) zijn er 37.112 vaccinaties gezet door GGD Kennemerland, waarvan 16.833 eerste prikken (45%) en 20.279 tweede prikken (55%). Er zijn deze week 8.652 vaccinaties minder gezet dan vorige week. Het aantal vaccinaties zal de komende weken verder af blijven nemen.

In de periode van 7 januari t/m 14 juli zijn er 302.697 inwoners van GGD-regio Kennemerland gevaccineerd door een GGD (55.050 per 100.000 inwoners). Van de gevaccineerde inwoners zijn 134.003 deels gevaccineerd (44%) en 168.649 volledig gevaccineerd (56%) door een GGD.

Wekelijkse cijfers

  • Deze week (8 t/m 14 juli) waren er in Kennemerland 2.532 nieuwe besmettingen (460 per 100.000 inwoners). Dit zijn er 1900 meer dan vorige week (+300%).
  • Deze week (8 t/m 14 juli) zijn er 22.643 testen afgenomen door GGD Kennemerland. Dit zijn er 9.155 meer dan vorige week (13.488).
  • In alle leeftijdsgroepen lag het aantal nieuwe besmettingen deze week duidelijk hoger ten opzichte van vorige week. Bijna de helft van alle gevallen was afkomstig van 18-24 jarigen.
  • Inwoners uit de regio Kennemerland kunnen zich laten testen in Haarlem, Beverwijk en bij P4 Lang Parkeren Schiphol. Een mobiele testbus staat tenslotte in wisselende gemeenten.

Gratis zelftests voor terugkerende reizigers op Schiphol
Aankomende reizigers op Schiphol ontvangen vanaf woensdag 14 juli een gratis COVID-19 zelftest. Op deze manier kunnen zij massaal op een laagdrempelige manier getest worden. Medewerkers van GGD Kennemerland delen deze uit op verschillende punten na aankomst. Zelftesten zijn een extra middel om verspreiding van het coronavirus te voorkomen en worden gebruikt om besmettingen eerder op te sporen.

Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) was vandaag aanwezig bij het uitdelen bij één van de gates. Foto’s hiervan zijn beschikbaar via ANP. Het kabinet heeft iedereen opgeroepen om zich te testen na de vakantie. Op die manier kunnen we voorkomen dat mensen het coronavirus mee naar huis nemen en op hun werk of op school andere mensen besmetten. Het is daarom handig om thuis een zelftest te doen na aankomst.

De zelftesten worden uitgedeeld vlak voor de bagage reclaim, op een punt waar alle reizigers langskomen. Bij een aantal vluchten staat GGD Kennemerland direct bij de gate om zelftests uit te delen. Ten slotte zijn er bij de aankomsthallen extra mobiele balies ingericht waar reizigers een test kunnen halen.

Mensen nemen de zelftest thuis af. Wanneer de uitslag positief is, is het belangrijk dat zij de uitslag laten bevestigen bij de GGD. Een zelftest is namelijk minder betrouwbaar dan de test op de GGD-testlocatie. Hierdoor is er kans dat de positieve uitslag vals alarm is. Wie positief test, houdt zich aan de geldende maatregelen. Dit voorkomt verdere verspreiding van het Coronavirus zo goed mogelijk.

Vaccineren zonder afspraak succes in Beverwijk
Afgelopen zondag konden bezoekers van de Bazaar in Beverwijk zich zonder afspraak laten vaccineren. Ter plekke is een afspraak voor de tweede prik gemaakt. Eerder is GGD Kennemerland gestart met voorlichting over vaccineren in de regio. Medewerkers zijn de regio ingetrokken om in gesprek te gaan met specifieke doelgroepen waarbij de vaccinatiegraad achter lijkt te blijven. Hierbij is vooral ingezet op de groep mensen die de Nederlandse taal niet goed machtig is. Meertalige medewerkers van GGD Kennemerland zijn met hen in gesprek gegaan en hebben vragen over vaccineren beantwoord. Tijdens deze gesprekken bleek de vaccinatiebereidheid onder deze groep hoog te liggen. De praktische invulling voor bijvoorbeeld het maken van een afspraak en/of het vinden van een vaccinatielocatie blijkt lastig voor deze doelgroep. Daarom is besloten op de Bazaar een mobiele prikbus in te zetten.

De mobiele prikbus stond op zondag 11 juli op de Bazaar in Beverwijk aan de Ringvaartweg tegenover de Oriental Supermarkt. Er is gevaccineerd met Pfizer en Moderna, waarbij de maximale capaciteit bereikt is. De bus staat op 15 augustus wederom in Beverwijk, voornamelijk om dezelfde mensen een tweede prik te geven.

Reacties