Spanning merkbaar in aanloop naar Formula 1 Heineken Dutch Grand Prix op CM.com Circuit Zandvoort

Foto: Wim Meijer Fotografie

De spanning in aanloop naar de Formula 1 Heineken Dutch Grand Prix op het CM.com Circuit Zandvoort volgende week is duidelijk merkbaar bij onder meer natuurorganisaties, maar ook onder muzikanten in de evenementensector, als het gaat om de uitnodiging die Prins Bernhard eerder heeft gedaan aan Chef’Special.

Milieuactivist

Allereerst is er het kort geding wat milieuactivist Johan Vollenbroek namens zijn Mobilisation for the environment (MOB) heeft aangespannen om de Nederlandse Formule 1 race na 36 jaar te willen dwarsbomen. Deze week heeft Vollenbroek de suggestie gedaan om de race zonder publiek te laten doorgaan, maar dat is volgens circuitdirecteur Robert van Overdijk geen optie. De voorzieningenrechter doet op het geding wat Vollenbroek heeft ingediend pas na het weekend uitspraak.

Verduurzaming

Dan doet vandaag namens stichting Duinbehoud Marc Janssen eveneens een duit in het zakje. De directeur van de natuurorganisatie wil een discussie in gang zetten om het Circuit Zandvoort meer te laten verduurzamen op het verzoek van de natuurorganisaties naadloos aan bij het landelijk beleid voor de reductie van CO2 uitstoot, de reductie van stikstofuitstoot en de energietransitie. ,,Voor het Circuit Park Zandvoort biedt dit kansen om zich te profileren als meest duurzame racecircuit in de wereld”, zegt Janssen in het persbericht van stichting Duinbehoud.

Ook bij de organisatoren

Als laatste loopt de spanning op bij de organisatoren zelf. De organisatoren van de Formule 1 race op het Zandvoortse circuit hebben Davina Michelle weten te strikken om het volkslied te zingen. Zelf vindt Michelle het een eer om dit te mogen doen. Daar heeft Joshua Nolet van Chef’Special een andere mening over.

Niet aan het werk

Op Instagram legt Nolet uit wat hem is overkomen na de actie ‘Unmute us’ van 21 augustus dit jaar. Daar is de evenementensector in actie gekomen, omdat deze sector niet aan het werk kan vanwege de coronamaatregelen. Eerder heeft dit geleid tot emotionele reacties van Lowlands directeur Eric van Eerdenburg, maar waarin ook de frontman van Chef’Special zich in heeft gemengd.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Joshua (@joshnolet)

Steun op sociale media

Nolet krijgt op de sociale media steun van zijn muzikale collega’s, maar ook van mensen die in de evenementensector zelf werkzaam zijn, zoals geluids- en lichttechnici. Het is niet te verteren dat er wel sportevenementen zijn, maar nog geen culturele evenementen. Vanuit de organisatie van de Dutch Grand Prix heeft de doorgang van het Formule 1 evenement te maken dat mensen allemaal vaste plekken hebben. Iets wat op een terrein bij een festival niet het geval is.

Inwoners zelf

En dan zijn er de inwoners zelf. Rondom het evenement zijn er verschillende verkeersmaatregelen tijdens het weekend. De gemeente heeft doorlaatbewijzen verstrekt voor onder meer mensen met een auto en voor leveranciers die bijvoorbeeld de winkels en horeca moeten bevoorraden. Al deze maatregelen en vragen zijn onder meer terug te vinden op speciale webpagina’s over de verkeersmaatregelen zelf tijdens het weekend en bij de gemeente Zandvoort.

Reacties