Rechter doet vanmiddag  uitspraak in kort geding Formule 1 Zandvoort

Foto: Wim Meijer Fotografie

De rechtbank in Haarlem doet dinsdagmiddag uitspraak in het kort geding waarmee milieuorganisatie Mobilisation for the Environment (MOB) de Dutch Grand Prix in Zandvoort probeert tegen te houden. MOB wil dat de provinciale vergunning voor het organiseren van de Formule 1 wordt geschorst. Volgens de milieuclub klopt de gebruikte stikstofrekensom niet.

Bij het evenement worden komend weekend 70.000 bezoekers per dag verwacht. Het op korte termijn aflasten zou voor de organisatie en de belangstellenden zeer ingrijpend zijn. Tijdens de behandeling van het kort geding stelde de milieuorganisatie nog voor de Formule 1-race desnoods zonder publiek door te laten gaan. Het circuit noemde dit onacceptabel wegens de grote financiële belangen. Ook de provincie Noord-Holland wees het voorstel af.

Zowel de provincie als het circuit menen dat de Formule 1 valt onder het recht dat Zandvoort al jaren heeft om grote evenementen te organiseren. De afgegeven natuurvergunning had onder meer te maken met de bouw van tribunes. Natuur- en milieuorganisaties verloren onlangs nog een rechtszaak die ging over de bescherming van de rugstreeppad en de zandhagedis rond het racecircuit. Over de betwiste stikstofcijfers van het circuit loopt ook nog een bodemprocedure.

Reacties