Rust bij de Kust wint zaak geluidsnorm circuit

Foto: Charles Duijff

ZANDVOORT – De gemeente Zandvoort heeft een zaak verloren van stichting Rust bij de Kust. Die laatste spande een rechtszaak aan om vermoedelijk overschreden geluidsnormen door Circuit Zandvoort. De rechter stelt dat de gemeente nauwkeuriger geluidsovertredingen had moeten meten.

(bron: Zandvoort Inside)

Rust bij de Kust richtte zich in deze zaak op een evenement in juli 2020 waarbij op het circuit geen data is verzameld van een geluidsmeetpunt. Nu blijkt dat daar wel degelijk een geluidsnorm is overschreden.

Er werd volgens de stichting op die dag een geluidsniveau van 56,6 decibel geregistreerd in de Lorenzstraat. De maximaal toegestane geluidsnorm is 55 decibel. Dat lijkt een gering verschil. Maar de schaal van decibel is logaritmisch wat inhoudt dat elke 3 decibel een verdubbeling is van hoe hard het geluid is. Los van dat het de regels overtreedt.

De gemeente verweerde zich met onderzoeken uit 2021 en 2022 waaruit zou blijken dat er op andere meetpunten geen geluidsovertreding werd vastgesteld. De rechter veegde dat van tafel: die gegevens waren nog niet beschikbaar in de zomer van 2020.

De rechter stelde Rust bij de Kust uiteindelijk in het gelijk. Met de belangrijke kanttekening dat niet 100% er vanuit kan worden gegaan dat de berekeningen waterdicht zijn. Het circuit hoeft dan ook niet worden aangesproken door de gemeente. De zogeheten  griffiekosten worden wel verhaald op de gemeente.

Toch is de stichting nog niet tevreden. Er zouden door de gemeenten constant geitenpaadjes worden bewandeld om het circuit niet aan de regels te laten houden. Ze gaan dan ook in hoger beroep.

Reacties

Cookieinstellingen