Oplossingen parkeerbeleid Zandvoort naar de gemeenteraad

Foto: Wim Meijer Fotografie

ZANDVOORT – De gemeente Zandvoort heeft samen met de inwoners en bezoekers het parkeerbeleid in de badplaats bekeken en beoordeeld. De oplossingen die hieruit kwamen worden op 8 maart voorgelegd aan de gemeenteraad. Een oplossing is dat Zandvoorters overal mogen parkeren.

Deze oplossingen, geformuleerd op basis van de evaluatie met en door Zandvoorters, zouden zorgen voor makkelijkere en heldere regels. De Gemeente zegt te hebben geluisterd naar de wensen en dat de belangrijkste oplossingen die hierop aansluiten bijdragen aan de parkeervrijheid van Zandvoorters en de vrije parkeerruimte in de bewonerswijken.

Parkeervrijheid van de Zandvoorters
Inwoners mogen in heel Zandvoort parkeren. Hiertoe wordt Zandvoort opgedeeld in 2 grote zones. Zone A is het centrum en het gebied direct achter de boulevard (inclusief Admiralenbuurt en Parkwijk). Zone B is de rest van Zandvoort.

Bewoners uit Zone A mogen met hun bewonersvergunning in zowel Zone A als Zone B parkeren. Bewoners uit Zone B mogen onbeperkt in Zone B parkeren. Daarnaast kunnen ze, via de bewonersregeling, voor een beperkte duur in Zone A parkeren. Zo wordt geregeld dat iedere Zandvoorter overal in het dorp mag parkeren, met uitzondering van de grote parkeerterreinen en winkelgebieden zoals Haltestraat en De Grote Krocht.

Ook voor POET
Nieuw is dat deze parkeervrijheid ook is voor mensen met een POET (parkeerplek op eigen terrein). Zij kunnen ook een bewonersvergunning aanvragen met dezelfde voorwaarden en rechten als bewoners zonder POET. Hier geldt alleen wel een uitzondering voor bewoners van een complex waarvoor maatwerkafspraken gemaakt zijn over parkeren, zoals de LDC-garage. Zij komen wel in aanmerking voor de bewonersregeling.

Vrije parkeerruimte in woonwijken
In de woonwijken moet meer vrije ruimte komen voor inwoners om zelf te parkeren. Om dit mogelijk te maken, wordt parkeren door toeristen ontmoedigd in Zone A en Zone B door hier na de eerste 2 uur het tarief te verdubbelen naar 8 euro per uur.

Toeristen worden gewezen op de grote parkeerterreinen aan de rand van het dorp, zoals de parkeergarage LDC, de boulevards, P De Zuid, Favaugeplein en de parkeerplekken aan de Cort van der Lindenstraat/Frans Zwaanstraat. Hier is parkeren veel voordeliger en zijn vaak ook goedkope meerdaagse kaarten beschikbaar.

Overige oplossingen

  • Andere oplossingen zijn onder meer voor:
  • de techniek van het aanmelden en afmelden van bezoekers;
  • het reserveren van parkeerplekken;
  • goedkopere tarieven bij de sportvelden;
  • bewegwijzering;
  • de introductie van speciale vergunningen voor houders van een gehandicaptenkaart en vrijwilligers bij maatschappelijke instellingen.

De oplossingen komen tegemoet aan de meest gehoorde wensen:

  1. Meer bewegingsvrijheid voor de Zandvoorters
  2. Meer duidelijkheid in tarieven en tariefzones
  3. Verbetering van techniek van aanvragen/aanmelden vergunningsproducten
  4. Beter tegemoet komen aan de wensen van specifieke doelgroepen
  5. Bezoekers beter faciliteren

Een uitgebreide lijst van alle oplossingen is te vinden in het raadsstuk en de bijbehorende bijlagen. Die zijn te vinden op Raadsinformatie.nl.

Cookieinstellingen