Formule 1 in Zandvoort na 2025 niet vanzelfsprekend

Foto: Wim Meijer Fotografie

ZANDVOORT – Het is alles behalve vanzelfsprekend dat de Formule 1 na 2025 jaarlijks terugkeert in Zandvoort. Er zijn zóveel landen geïnteresseerd in het organiseren van een Grand Prix dat het de vraag is of de badplaats kan concurreren met bijvoorbeeld Zuid-Afrika. Tot en met 2025 is er geen gevaar voor Zandvoort. Contractueel is vastgelegd dat het evenement nog drie keer op het circuit in de duinen wordt gehouden.

(bron: NH Nieuws)

“Er zijn wereldwijd steden die belangstelling hebben”, zegt Robert van Overdijk, directeur van de Dutch Grand Prix en Circuit Zandvoort. “Daardoor is het niet vanzelfsprekend dat Zandvoort na 2025 jaarlijks op de kalender blijft staan. We hebben nu eenmaal te maken met de markt. Die is bijvoorbeeld in de Verenigde Staten enorm gegroeid.”

De FOM (Formula One Management, de organisatie die de racekalender samenstelt) is al langere tijd bezig met spreiding van de races over meerdere continenten. Het F1-circus doet dit seizoen al drie steden aan in de Verenigde Staten (Austin, Las Vegas, Miami). Vanwege het potentieel aan fans is de verwachting dat er binnen nu en een paar jaar ook in Afrika zal worden geracet.

Rouleren
Van Overdijk: “Als je logisch nadenkt, zou dat ten koste kunnen gaan van Europa. Maar we zijn het er met elkaar over eens dat de iconische races in Europa moeten blijven bestaan. Er moet natuurlijk nog een beslissing worden genomen, maar op de paddock leven ideeën over een roulatiesysteem. Daar hebben we uiteraard ideeën over. Het maakt namelijk nogal wat uit of de Grand Prix Zandvoort één keer in de twee jaar of één keer in de drie jaar wordt gehouden. Zover is het nog. Eerst afwachten welke kant de FOM op wil; daarna kunnen we creatief meedenken”, zegt Van Overdijk.

Bahrein
Van Overdijk is op dit moment in Bahrein, waar zondag het Formule 1-seizoen van start gaat. Opnieuw kreeg Van Overdijk de complimenten voor de manier waarop Zandvoort in 2021 en vorig jaar de Grand Prix heeft georganiseerd. Maar het is geen garantie voor de toekomst. Van Overdijk: “We hebben nu eenmaal rekening te houden met de grote wens van de FOM om races op meerdere plekken in de wereld te organiseren.”

Reacties

Cookieinstellingen