Leerlingen Kennemer Lyceum maken kennis met waterstof-racewagen van Forze

HAARLEM – Een racewagen op waterstof met een topsnelheid van 300 kilometer per uur, die binnen drie seconden al op de 100 zit en die de concurrentie op het circuit aankan met de iconische racemonsters van Porsche en Lamborghini. De leerlingen van de bovenbouw van het Kennemer Lyceum in Haarlem maakten er vandaag, donderdag 9 maart, kennis mee.

(tekst en foto’s: Wim Meijer / film: Charles Duijff)

Op donderdag 9 maart stond het Kennemer Lyceum in Overveen in het teken van de autosport. De school kreeg bezoek van het Forze Hydrogen Racing Team uit Delft. Het team werkt al sinds 2007, samen met de TU Delft, aan de ontwikkeling van een waterstof racewagen die zich kan meten met op fossiele  brandstof rijdende GT-auto’s in de Supercar Challenge.Het bezoek had als doel om leerlingen uit de bovenbouw, die op het punt staan een verdere studiekeuze te maken, te motiveren voor een studie in de techniek, en tevens om  meer aandacht te vragen voor waterstof als alternatief voor de fossiele brandbrandstoffen. Het Kennemer Lyceum was de laatste school die het Forze Hydrogen Racing Team aandeed in het kader van de jaarlijkse Scholentour, die langs 11 scholen voerde.

Vandaag waren het rond de 100 leerlingen die, verdeeld over twee groepen, van alles te horen en te zien kregen van dit bijzondere project van de Delftse studenten. Het project startte al in 2007, toen met een waterstofkart. Daarna volgden meer karts en later volwaardige racewagens. En in 2015 bleek de Forze VI met achter het stuur coureur Jan Lammers goed voor het nog altijd staande ronderecord voor waterstofauto’s op de (Nordschleife) Nürburgring in Duitsland.

Veel aandacht voor de presentatie van de waterstof-racewagen

In 2019 behaalde het Forze Hydrogen Racing Team het grootste succes tot nu toe: een tweede plaats tijdens de Supercar Challenge op het TT Circuit in Assen met de Forze VIII, de auto die vandaag werd getoond bij het Kennemer Lyceum.

Forze IX
Inmiddels is enkele maanden geleden de nieuwe Forze IX gepresenteerd. En alle tekenen wijzen erop dat deze waterstof-racewagen klaar is voor veel nieuwe records. Zo heeft het de Forze IX een topsnelheid van 300 kilometer per uur en heeft welgeteld 2,8 seconden nodig om de 100 kilometer per uur te bereiken. Misschien nog niet helemaal ‘niveau Verstappen’, maar ’t komt toch steeds dichterbij.

Alles bij elkaar was het voor de leerlingen van het Kennemer Lyceum een bijzonder stukje technische praktijk waarmee ze kennis konden maken. Wellicht reden genoeg om bij de keuze voor een vervolgstudie de optie voor een technische opleiding te overwegen. En wie weet zien we een of meerdere van hen volgend jaar wel terug in de volgende lichting van het Forze Hydrogen Racing Team.

Hieronder het interview van Nieuws.nl-redacteur Charles Duijff met Daan Michel, PR & Marketing Manager van Forze Hydrogen Racing:

Nog een kleine foto-impressie van het bezoek van het Forze Hydrogen Racing Team aan het Kennemer Lyceum:

Reacties

Cookieinstellingen