Gratis compost op Landelijke Compostdag

Foto: Wikipedia

HAARLEM / ZANDVOORT – Op zaterdag 25 maart 2023 vindt de Landelijke Compostdag plaats. Inwoners van de gemeenten Haarlem en Zandvoort kunnen dan gratis zakken compost ophalen. Met deze compostactie bedanken Spaarnelanden en beide gemeenten de bewoners voor hun inspanningen om groente, fruit en tuinafval (gft) en etensresten te scheiden.

Van gft naar compost
Gft-scheiden is belangrijk: goed gescheiden groente-, fruit- en tuinafval (gft) en etensresten worden verwerkt tot compost en biogas en volledig hergebruikt. Van iedere volle groene gft-container van 140 liter kan zo’n 15 tot 20 kilo compost worden gemaakt. Het is van belang om het afval thuis zo goed mogelijk te gescheiden. Schoner, beter gescheiden gft levert betere kwaliteit compost op. Het gft dat níet wordt gescheiden en bij het restafval terecht komt eindigt in de verbrandingsoven. Dit kost onnodig veel geld, energie en CO2-uitstoot.

Praktische informatie
Per huishouden kunnen maximaal twee zaken compost van 20 liter worden meegenomen. De actie is bedoeld voor inwoners van Haarlem en Zandvoort. Daarom wordt deelnemers aan de actie gevraagd een bewijs van het huidige adres mee te nemen, bijvoorbeeld een envelop met naam en adres.

Haarlem

  • Locatie: Jan van Krimpenweg 10, Haarlem
  • Datum en tijd: zaterdag 25 maart 2023, 7.30 – 15.30 uur (zolang de voorraad strekt)

Zandvoort

  • Locatie: Kamerlingh Onnesstraat 20, Zandvoort
  • Datum en tijd: zaterdag 25 maart 2023, 9:30 – 12:30 uur (zolang de voorraad strekt)

Gft scheiden, hoe doe je dat?
Gft- en etensresten scheid je gemakkelijk met een gft-bakje op je aanrecht. Heb je die nog niet? Ze zijn gratis verkrijgbaar bij de Recyclewagen (www.spaarnelanden.nl/wagen), zolang de voorraad strekt. Je kunt je gft-afval kwijt in je eigen groene rolcontainer (als je tuin met achterom hebt) of bij een van de gft-containers op straat. De locaties van deze containers staan in de afvalwijzer (www.afvalwijzer.spaarnelanden.nl). In de afvalwijzer vind je bovendien wat wel en niet bij het gft-afval mag.

Reacties

Cookieinstellingen